Varaa majoitus

Retkiluistelupäiväkirja

Retkiluistelu on sääolosuhteille erittäin altis laji, joten radan kunto ja aukiolevat osuudet vaihtelevat, jopa saman päivän aikana. Päiväkirjassa pyritään kertomaan ratatiedot ja arviomme mahdollisimman tarkasti. Luistelukausi alkaa yleensä vuodenvaihteessa ja kestää yöpakkasista riippuen jopa maaliskuun loppuun saakka.

mA 24.2. klo 11  REITTI VIELÄ TÄNÄÄN KIINNI, TÄLLÄ VIIKOLLA LUISTELLAAN

Vihdoin hyvä sääennuste: Odotamme että huomenna saadaan taas reitit auki ja sääennuste näyttää hyvältä koko viikolle! Huomenna reitit avautuvat sitä mukaa kun niitä aamulla tutkitaan ja todetaan hyväksi ja turvalliseksi luistella. :)

pe 21.2. klo 11  reitti kiinni, ensi viikolla uusi yritys

Luonto teki taas tepposet: Reitillä olevat lukuisat vesiosuudet ja isot railot eivät ole pienellä pakkasella jäätyneet tarpeeksi, joten tänäänkään ei valitettavasti luistella. Selkeästi edelleen vedenpinta nousussa, jolloin pakkasta pitäisi olla tosi paljon näiden pätkien jäätämiseksi.

Mennään taas päivä kerrallaan eteenpäin kohti 9.viikkoa, eli ensi viikolla uutta yritystä (lähipäivinä lämmintä).

To 20.2.  muokattu klo 10.30   reitti vielä kiinni, pe luistellaan

Lyhyt versio: Reitti vielä kiinni, tällä sääennusteella huomenna perjantaina reitti auki ja hienot olosuhteet.  Välineet perjantaina 9-16, Inkeritalon vohvelikahvila auki Kruunupuiston rannassa. Luistelureitin lähtö niemenkärjessä.

Pitkä versio: Pitkien lämpimien ja tuulisten jaksojen aikana reitille ja reitin viereen syntynyt sinne tänne isoja railoja (kuva alla) ja uve-avantoja, jotka ovat tänään vasta hyhmän peitossa. Näissä on oletettavasti perjantaina jo hyvä jääpeite ja pääsee luistellen yli. Lisäksi vasta jäätymässä olevia osuuksia on, tarkistellaan reitit pe-aamuna 8-9 väliin ja ilmoitetaan päiväkirjaan heti tiedot, että mitkä baanat auki!

la 15.2. klo 9.05  pakkanen ei riittänyt, luistelureitti suljettu

Kahdesta pakkasasteesta / muutaman tunnin pidemmästä pakkasesta se jäi kiinni. Tasainen vesipinta kauttaaltaan reiteillä lähes jäätynyt, mutta ei valitettavasti kestä luistelua. Luisteltu niemenkärjestä kilometrin verran ja käytännössä joka kohdassa ritisee pintajää rikki.

Mennään luisteluissa päivä kerrallaan ja katsotaan miten sääennusteet toivottavasti muuttuu - oletuksena luistelureitin jälleenavaaminen tarvitsee pari päivää hyvää pakkasta (tai yhtenä yönä kovan yöpakkasen), niin taas luistellaan. Toivottavasti ei tule pitkää lämmintä jaksoa nyt. Lunta on tosiaan liikkumiseen vesisateiden jäljiltä minimaalisesti, eilisessä päivityksessä muutama latu hiihtokunnossa todettu olevan.

Pe 14.2. klo 13.30 huomenaamuna uusi tarkastus, la ehkä luistelut

Jäätilannetta tutkittu kävellen, radat ovat tasaisella vesipeitteellä (paikoin paljonkin vettä), joka jäätymässä - nyt toivotaan hyvää yöpakkasta niin baana jäätyisi ja luisteltaisiin huomenna. Sääennusteessa luvattu pakkanen on siinä ja siinä, että riittääkö. Tarkistetaan tilanne la klo 8-10 välillä ja ilmoitetaan päiväkirjassa tilanne heti kun tiedetään!

Välineet viikonloppuna päärakennuksesta käsin klo 10-16 ajalla. Lumipeite on suurelta osin sulanut viime päivien aikana, joten hiihtoladuista auki taitaa SLN Seudulla olla tällä hetkellä Nyrkkimäen hiihtolatu ja Tanhuvaraan ensilumenlatu. Inkeritalon vohvelikahvila aukesi tänään hiihtolomille ollen avoinna joka päivä, löytyy Topeliuksen polun päästä & luistelureitin varrelta, Kruunupuiston rannasta.

Ke 12.2. tilannepäivitystä HIIHTOLOMIIN

Reitti vielä kiinni lämpimän jakson myötä. Viikonlopulle näyttää jo pakkaselle menevän, on mahdollista että viikonlopusta alkaen taas luistellaan: Lumet sulaneet jäältä valtaosin pois, eli oletettavasti vaatii vain lyhyen pakkasjakson, jonka jälkeen pitäisi olla luistelukelit taas. Seurataan tilannetta ja katsotaan missä muodossa sateet tulevat lähipäivinä.

8. viikolle näyttää tällä hetkellä hyvää yöpakkasta, joka yleensä tarkoittaa luistelureitin aukeamista! Inkeritalon vohvelikahvila aukeaa tulevan viikonlopun aikana (luistelureitin varrella Kruunupuiston rannassa), on avoinna joka päivä 8-10 viikot.

8.2. KLO 9.30 LUISTELUREITTI SULJETTU

Luistelureitti kiinni tänään. Hiihtoladut on ajettu; hiihtämään pääsee!

Pe 7.2. klo 13.30  LUISTELUREITTI SULJETTU

Luistelureitti jouduttu laittamaan kiinni. Kovasta pakkasesta huolimatta vettä nousee runsaasti jäälle useasta paikasta, odotuksissa on että jatkaa veden nostamista kun pakkanen lauhtuu. Hyvin poikkeuksellinen tilanne.

Seurataan tilannetta että milloin herkiää vettä nostamasta ja päästäisiin taas luistelemaan. Juuri nyt haastava tehdä arviota. Viikonloppuna välinevuokraus ravintolasta käsin. Hiihtolatuverkosto on nyt valtaosin auki! Latutilanne ja kartta täällä: http://harjureitit.net/

TO 6.2. KLO 11    4 km auki, huomenna jatkuu

Reitit saatu avattua niemenkärjestä Kruunupuistoon sekä Valkialammen lenkki, joista toinen puolisko hyvä. Kruunupuistoon reitti aika hyvä. Tänään ei voida muita reittejä avata:

Eilen nostanut ja nostaa edelleen suuria vesiosuuksia muille reiteille, jotka nyt osin jäätyneet/jäätymässä, aivan poikkeuksellinen tilanne näillä pakkasilla. Täytyy odottaa että nämä jäätyvät, jotta päästään auraamaan ja reittejä avaamaan.

Oletamme että perjantaina saadaan Kaarnalahti ja Haataansaari + lähtösuoramme auki, mutta radan kunto selviää kun auraus alkaa ja kerrotaan töiden edistyessä - viimepäivien lumisateet vedennousun kera ei ole toivottu yhdistelmä. :)

ke 5.2. klo 10.50  suunnitelmat muuttuu

-8 astetta yöllä ja päivällä ja silti nostaa vettä reiteille sieltä täältä - on jokseenkin ennenkuulumaton tilanne jäällä. Vedenpinta nousee nähtävästi rajusti, sillä muu ei vedennousua reippaalla pakkasella selitä. Tekee ratahuollon haastavaksi.

Seurataan tilannetta päivittäin ja työstetään radalla se mikä työstettävissä on, tänään jäädytellään lähtösuoraa parempaan kondikseen, ennakkotiedoista poiketen reitin lähtöpaikka vielä niemenkärjessä. Auki reittiä Kruunupuistoon, Kaarnalahteen, Haataansaareen.

TI 4.2. muokattu klo 12.20

Tuiskun, tuulen ja lämpötilojen sahauksen myötä tilanne jäällä muuttunut. Niemenkärjestä Kruunupuistoon hyvä/loistava, muilla reiteillä on myös huonojakin osuuksia. 2 mönkijää on käytännössä koko ajan jäällä auraamassa ollut viime päivät ja työ jatkuu!

Lähtö vielä niemenkärjestä, keskiviikkona lähtöpaikka siirtyy omaan rantaamme.

Ma 3.2. klo 12.20  11 km auki, haastavat olosuhteet

Eilen saatu aurattua kaikki muut reitit pl. Sipahden lenkki, eli avoinna on 11 km reittejä: Haataansaari, Kaarnalahti, Valkialampi ja Kruunupuistoon. Haastavat olosuhteet, vettä puskee jäälle useaan kohtaan ja kovassa tuulessa lunta tuiskuttaa, huolto tänään vaikeaa. Toivotaan että huomiseksi vesiosuudet jäätyy.

Lähtö vielä niemenkärjestä, odotuksissa on että lähtöpaikka saadaan siirrettyä omaan rantaamme lähipäivinä.

su 2.2 klo 10 muokattu klo 13

Yöllisen lumisateen ja tuiskun jäljiltä avattu tässä vaiheessa kaikki muut paitsi Valkialampi joka on työn alla sekä Siplahti, joka kiinni. Välineet & ratamaksut tänään ravintolasta!

la 1.2 klo 10.30

Reitit auki ja hyvässä kunnossa, paikoin loistavassa kunnossa! Poikkeuksena n.10m matkalla Kaarnalahdessa vettä jäällä, joka pitää kiertää penkan kautta. Eilset sohjo osuudet jäätyneet. Lähtö edelleen niemenkärjestä!
Tervetuloa luistelemaan!
Välinevuokraamo avoinna tänään lauantaina 10-16 ja huomenna sunnuntaina klo 10-15

Pe 31.1. muokattu klo 15.00   auki n. 11 km

Nyt auki n. 11 km (lähtö niemenkärjestä), avoinna Valkialammen, Kaarnalahden ja Haataansaaren lenkit. Reitit hyvässä, paikoin loistavassa kunnossa, mutta löytyy myös röpelökohtiakin. Yleisarvosana hyvä. :)
Muutamia lyhyitä sohjo-osuuksia siellä täällä, jäätynee huomiseksi. Siplahden lenkki on kiinni.

Välinevuokraamo auki lauantaina klo 10-16, sunnuntaina klo 10-15. Tervetuloa!

TO 30.1. klo 11.10   n. 10 km reittejä auki

Avoinna reitit Haataansaareen, Kruunupuistoon sekä Kaarnalahden ja Valkialammen lenkit. Lumen ja nollakelin myötä reiteillä muutamia lyhyitä sohjo-osuuksia, jotka pääsee helposti reunaa pitkin ohittamaan.

Jää valtaosin hyvä, tosin nyt on mennyt paikkapaikoin röpelöisemmäksi, reittejä höyläämään päästään todennäköisesti vasta huomenna. Sohjo-osuuksien takia höylää ei voi viedä tänään reitille.

Ke 29.1. klo 11.30   Nyt on lunta!

Viime päivinä ja eilen tullut yhteensä yli 20cm kauan kaivattua lunta. Reittejä lähdettiin äsken auraamaan, lunta on paljon ja kun mönkijällä aurataan (raskaampaa kalustoa ei voi viedä vielä jäälle), etenee työ erittäin hitaasti nollakelissä.

Haataansaareen suuntaan saatu muutama kilometri auki ja päivän aikana pyritään aukaisemaan lisää. Seuraavaksi yritetään saada Kruunupuiston suunta auki. // klo 13.10 Kruunupuistoon reitti nyt auki!
// Klo 15.00 Nyt on auki niemenkärjestä Kruunupuistoon ja Haataansaaren lenkit koko päivän auraamisen jälkeen. Painoa jäällä paljon, joten puskee vettä jäälle. Katsotaan mikä tilanne huomenna jäillä, nyt toiveissa lumisateeton yö!

La 25.1. klo 15 REITTIEN AURAUS SUNNUNTAINA

Reitit hienossa kunnossa (kts. eilinen päivitys) sunnuntaina saadaankiin runsaasti lunta lisää.

Reitit aurataan sunnuntaina 26.1. 9-10 välillä sekä klo 12-13 välillä, joten kannattaa tulla luisteluille aamusta/aamupäivästä.

Pe 24.1. klo 14.40    MAHTAVA OLOSUHDE, 15 km auki

Lunta vihdoin! Reitit aurattu ja nyt myös Valkialampi auki, unelmajää ja aurinko paistaa. Haataansaaren nuotiopaikalle asti ei pääse, mutta muutoin 15 km reittejä avoinna. Lähtö vielä niemenkärjestä, 900m vuokraamolta:

 • Kaarnalahden lenkki 2 km
 • Valkialampi 2 km
 • Haataansaaren lenkki 5 km (nuotiopaikalle asti ei pääsyä)
 • Niemenkärki - Siplahti n. 6 km (edestakaisin)

Vuokraamo auki la-su klo 10-15, välinepalautuksen voi tehdä ravintolan puolelle vuokraamon sulkeuduttua. Ravintola avoinna la klo 9.00 - 19.00, sunnuntaina auki poikkeuksellisesti jo klo 8.00 alkaen. Tervetuloa!

Ke 22.1. klo 12.45  taas luistellaan

Taas mennään huipputasaisella jäällä! Lähtö niemenkärjestä, Valkialammen reitti suljettu, muut reitit auki (13 km). Reitit merkitty tänään uudestaan, kun lämpimän jakson myötä osa reittimerkinnöistä meni suvijakson mukana.

Lähipäivien sääennuste kohtalaisen hyvä, yöpakkanen tai nollan tietämillä kun yöt niin pitäisi pysyä hyvänä, seurataan tilannetta.

MA 20.1. KLO 9.40 RATA VIELÄ SULJETTU

Viimeöinen pieni pakkanen ei vielä riittänyt jäädyttämään radan pintaa ja rannat osittain sulana. Odottelemme edelleen pakkasta; keskiviikkona sääennusteen mukaan pakkasta luvassa.

LA 18.1. KLO 10 RATA SULJETTU toistaiseksi

Reitit käyty aamulla luistelemassa, jään pinta on alkanut pehmenemään vaaleilla osuuksilla. Rata pidetään suljettuna toistaiseksi, odotellaan yöpakkasta ensi viikolla, että päästään taas luistelemaan.

Pe 17.1. klo 15 viikonlopun luistelut

Reitit kierretty läpi päivän aikana, jää (vielä) todella hyvä. Tarkkaa ennustetta ei pysty sanomaan lauantaista tai sunnuntaista, kun yöpakkasta ei ole - oletuksemme on että lauantaina ainakin luistellaan. Käydään la tsekkaamassa tilanne aamulla ja kerrotaan päivitys.

 • Kaarnalahden lenkki 2 km
 • Valkialampi suljettu
 • Haataansaaren lenkki 5 km (nuotiopaikalle asti ei pääsyä)
 • Niemenkärki - Siplahti n. 6 km (edestakaisin)

On todella ihmeellinen jäätilanne: Reitillä mitattu tänään 15 cm jäätä, mutta osa rannoista ohuella jääpeitteellä, esim. Haataansaaren nuotiopaikan kohdalla. Niemenkärjessä lähtöpaikalla on kävelyramppi jäälle. Pysy aurauskepeillä merkityllä reitillä! Välineet viikonloppuna ravintolasta klo 10-15.

TO 16.1. klo 12.30 mahtava luistella!

jäältä tultu tutkimasta, kummallisen hyvät olosuhteet: Vaikka lämpöä piisaa, on vettä jäällä hyvin vähän ja pinta kova luisteluun. Koska yöpakkasia ei ole niin mennään päivä kerrallaan.

Ma 13.1. hyvä jää

Ja taas on loistava mennä! Pinta kokonaan jäässä ja baana kunnossa.

Su 12.1. klo 9.40   märkää on

Eilisen unelmakelit vaihtuneet vesikeliksi. Testilenkki heitetty Kruunupuistoon, jää on kovaa ja hyvää luisteluun, mutta vettä on kauttaaltaan jäällä, paikoin paljonkin.

pe 10.1 klo 15    kaikki reitit auki, huippujää

Viime yön pakkasen jäljiltä jää on unelmakunnossa. Lähtö vielä Tuunaansaaren niemenkärjestä (900m vuokraamosta, selkeä ajo-opaste perille). Lumi suli pois, joten rata merkitty aurauskepeillä. Nyt myös Siplahden lenkki auki, joten 15 km baanoja:

 • Kaarnalahden lenkki 2 km
 • Valkialampi 2 km
 • Haataansaaren lenkki 5 km
 • Niemenkärki - Siplahti n. 6 km (edestakaisin)

Ota vauhti pois alittaessasi Vaahersalon siltaa (on juuri ennen Kruunupuistoa), sillalta tippunutta hiekkaa jäätynyt kiinni jäähän ja pysäyttää luistelijan äkkiä. Muutama varoituskyltti laitettu.

Vuokraamo avoinna lauantaina 11.1. klo 10-15, ravintola auki 9.00 alkaen. Sunnuntaina välinevuokraus ravintolasta käsin 10-15 välisenä aikana.

TO 9.1. KLO 9.30 REITTI KIINNI TÄNÄÄN

Viime yönä ei ollut tarpeeksi pakkasta. Tänään reitti kiinni: annetaan jään pinnalla olevan veden jäätyä tämän päivän ja yön ajan. Huomenna mahdollisesti luistellaan taas! Seuraa päiväkirjaa, tutkimme jään tilanteen viimeistään perjantaina aamulla.

Ke 8.1. klo 11.20 myräkkäpäivä

Kovin on vetistä jäällä - reitti ajettu läpi, jää on kovaa ja luistelukuntoista mutta nostaa vettä jäälle. Annetaan tänään tuulla ja sataa ja tsekkaillaan huomenna tilanne uudestaan. 

Ti 7.1. klo 13.20

Plussan puolelle mentiin, mutta jää edelleen erinomainen! Haataansaaren nuotiopaikalle nostanut hyvin ison railon, opasteet nostettu railon etupuolelle varoituskyltteineen (erottuu kyllä selvästi). Nyt merkittynä myös Haataansaareen paluulenkki!

Ma 6.1. klo 9.20 loppiaisen luistelut

Reitit aurattu, jää eilisenkaltainen, eli aivan loistava.Avoinna siis 12 km merkattua reittiä (Kaarnalahti, Haataansaari, Kruunupuisto ja Valkialampi), lammen lenkki on suojaisampi tuulelta. Lähtö niemenkärjestä 900m vuokraamosta, lähtöpaikalle on selkeä ajo-opastus. Vuokraamo auki 10-15, ravintola 10-18, tervetuloa!

LA 4.1. klo 9.30

Tänään mahtavat olosuhteet jäällä, jää on peilikirkasta! Pakkanen riitti (jään päällä olleen) vesikerroksen jäätymiseen. Tosin suositeltavaa välttää aamupäivän ajan Valkialampea, jää on sielläkin priimaa mutta jää narskuu ainakin parin tunnin ajan vielä, pakastuu kuitenkin koko ajan. Muistutuksena jäällä liikkumiseen aiemmat päivtyksemme, että merkatulla reitillä (punaiset aurauskepit) jää on tutkitusti kantavaa ja huoletta voi luistella. :)

Lähtö niemenkärjestä, avoinna reitti Haataansaareen (5 km edestakaisin), Kruunupuistoon (3 km edestakaisin), Kaarnalahteen (2 km lenkki) sekä Valkialammen parin kilometrin lenkki, joka suositeltavaa vasta myöhemmin päivästä luisteluihin.

Tervetuloa luistelemaan! Vuokraamo auki la, su ja ma klo 10 alkaen.

Pe 3.1. klo 10

Tänään tuulista ennusteessa, jää on ainakin aamulla kova luisteluun vaikka vettä jäällä onkin. Huomiselle ja su hyvä ennuste. On tullut paljon kyselyjä jään paksuuksista: Merkatulla reitillämme jäätä on keskimäärin 12-15 cm, minimissään 10 cm, eli oikein hyvä määrä luisteluihin :) Lähtö on varalähtöpaikaltamme niemenkärjestä, jonne on selkeä ajo-opaste. Vuokraamo auki huomenna lauantaina 10-15!

TO 2.1. muokattu klo 12.15    7+5 km merkittynä rataa, LÄHTÖ NIEMENKÄRJESTÄ

Jäällä lisäreittien merkkailut ja opasteiden asentelutyöt käynnissä, nyt on merkitty myös Kaarnalahden 2 km lenkki ja eilen Kruunupuistoon 3 km (edestakaisin) sekä Valkialammen lenkki n 2 km. Päivän aikana myös Haataansaaren 5 km lenkki merkitään. Lähtö niemenkärjestä jossa myös parkkipaikka, ajo-opasteet on perille. Luistelurata on merkitty punaisilla aurauskepeillä.

Plussalla ollut yö, mutta jää on kovaa ja erittäin hyvä luistella aamun luistelijoiden mukaan. Perjantaille on myräkkäennuste (ja lämmin to-pe yö), sääennuste näyttää kuitenkin hyvältä lauantaille ja sunnuntaille!

Ke 1.1. klo 11.30 Kausi auki

Jää mitä mainioin. Niemenkärjestä merkitty turvallinen reitti Vallkialammelle (matto levitetty ylitykseen) ja Kruunupuistoon, on loistava mennä kauttaaltaan.  Lähipäivinä merkitään lisää luisteluväylää. Tästä se kausi alkoi, tervetuloa luistelemaan!

Ti 31.12. LUPAAVALTA NÄYTTÄÄ!

Eilen käytiin jäitä mittailemassa ja tilanne näyttää sittenkin varsin lupaavalta paksuuden ja jään laadun suhteen. Jos ensi yönä tuuri käy kelin suhteen (no more räntäsade), niin keskiviikkona saattaa olla huikeat luisteluolosuhteet ja aloitellaan radan merkitseminen. Katsotaan mitä ilta ja yö tuo tullessaan ja päivitetään ke-aamuna tilannetta - hyvää uutta vuotta!

SU 29.12. pakkasta pakkasta..

Kovin on leuto alkutalvi ollut. Viime päivien pakkasten myötä jääpeite on vahvistunut, mutta radantekoon ei ihan vielä ole asiaa. Pakkasta vaatii. 

Ma 18.11.2019 uuden kauden kynnyksellä

Pian luistellaan taas! Ensi viikolle ennustaa kylmenevää keliä, toivotaan tasaisen kylmää pakkasta niin päästään luonnonjäille luistelemaan ennen lumien tuloa. 

Tulevan kauden reittisuunnitelmat samat kuin viime kaudella: Vuokraamo aukeaa luistelukauden alettua ja vohvelikahvila lähempänä talvisesonkia.

aiemmat luistelupäiväkirjat

lUISTELUKAuden kestot

 • 2018-2019: Kausi 12.12.2018, ratojen ylläpito loppui 20.3.2019
 • 2017-2018: Kausi alkoi 12.1.2018, ratojen ylläpito loppui 3.4.2018
 • 2016-2017: Kausi alkoi 19.12, ratojen ylläpito loppui 22.3.
 • 2015-2016: Kausi alkoi 29.12., ratojen ylläpito loppui 29.3.
 • 2012-2013: Kausi alkoi 28.12., ratojen ylläpito loppui 9.4.
toteutus Mainostoimisto AdBar