Varaa majoitus

Retkiluistelupäiväkirja

Retkiluistelu on sääolosuhteille erittäin altis laji, joten radan kunto ja aukiolo vaihtelevat paljon, jopa saman päivän aikana. Reitit pyritään huoltamaan tarvittaessa aamuisin klo 10 mennessä, mutta kuitenkin aina säävarauksella, joten muista seurata päiväkirjaa. Luistelukausi alkaa yleensä vuodenvaihteessa ja kestää yöpakkasista riippuen jopa maaliskuun loppuun saakka.

Ke 20.3. REITTIEN YLLÄPITO OHI

Kiitokset kaudesta kaikille! Yöpakkasia ei ole ollut ja ennusteissakin hyvin niukasti, reittien ylläpito lopetetaan ja opasteet kerätään jäältä pois tämän kauden osalta. Kausi oli reitinteon kannalta haastava, mutta isolla työllä katkokset radan aukioloissa oli olosuhteet huomioon ottaen meillä todella lyhyet.

Jos ennusteet pitää kutinsa niin ensi viikolla voi olla luvassa huikeita luisteluolosuhteita kauttaaltaan, kun jäällä oleva lumi sulaa ja yöpakkaset palaavat. Muistakaa loppukauden luisteluissa kuitenkin turvallisuusvarusteet ja aina kaveri mukaan jäälle - päiväkirjassa kirjoitetaan mahdollisista ohjatuista luisteluretkistä, jos kelit suosivat. Hyvää kevään odotusta!

La 16.3. klo 17.45. reitit nyt suljettu

Jää alkaa olla nyt hyvin pehmeä ja vettä polkee lisää reitille, reitit eivät enää luisteltavassa kunnossa. Sääennuste ei näytä yöpakkasta, joten ainakin muutaman päivän reitit suljettuna tästä eteenpäin, tutkitaan alkuviikosta tilannetta.

La 16.3. klo 9.59

 Luisteltu hetki sitten  pieni osuus, luistelureitti auki! Vettä on reitillä muutamia senttejä, vaihtosukat mukaan ja menoksi. Yllättävän hyvä oli luistella, jää ei ollut pehmeä. Pehmennee mitä pidemmälle päivä etenee.

Välineet tänään päärakennuksesta klo 10-16, ravintolassamme lounas klo 11-15 ja happy hour klo 15 eteenpäin. Reitin varrella oleva vohvelikahvila sulkeutunut tältä talvelta.

Pe 15.3. klo 9.50

Auraus käynnissä, Arvio on että tänään reitti hyvässä luistelukunnossa! Viikonlopun sääennuste öille on lämmin, joten la-su luistelut ovat epävarmat.

Ke 13.3. klo 11.20 LUISTELEMAAN

Reitit aurattu ja höylätty, baanat aika hyvässä kunnossa! Ja keli mitä parhain, lähtö niemenkärjestä. Välineet arkipäivinä ravintolasta klo 10-16 välisenä aikana, Inkeritalon vohvelikahvila on auki perjantaihin 15.3. saakka.

Ti 12.3. klo 11

Lunta riittää taas, reitit aurattu! Hiihtäjille pitkä kausi luvassa.

Ma 11.3. klo 9.05 luistelemaan

Jäällä tutkistelut käynnissä, reitit auki! Jään kunto yllättävän hyvä, pintajää ei kuitenkaan kestä vielä tänään höylää. Lähtö niemenkärjestä.

su 10.3 klo 9.25 // klo 11.30 TÄNÄÄN KIINNI, HUOMENNA AUKI

Runsaan lumentulon myötä reitti kiinni tänään: Valtaosalla reitistä oli n. 10 cm vettä, joka ei kerennyt jäätymään ennen viimeöistä lumisadetta. Kaikki reitit on nyt aurattu ja sohjopinta rikottu, jotta luistelukausi saadaan jatkumaan, mutta tänään ei pysty luistelemaan.

Hyvä yöpakkanen luvassa, huomenna luistellaan taas - reitin kunnossa tullee takapakkia, mutta tutkitaan aamulla tilanne taas ja työstetään. Vielä kausi jatkuu! Instagramin tarinoissamme videopätkää reitinteosta!

La 9.3.

Reitti kiinni tänään, vielä ei tiedetä että pystytäänkö auraamaan tänään iltapäivän päätteeksi vai huomisaamuna, näyttäisi yöpakkasta onneksi.

pE 8.3. klo 10.30 // klo 15.25 reitit todennäköisesti kiinni la

klo 10.30: Reitit auki ja upeassa kunnossa juuri nyt! Lähtö niemenkärjestä. Yöpakkasta ennusteessa niukasti viikonlopulle, ei haittaa tämän päivän luisteluita, mutta la ja su luistelutilanne ilmoitetaan aamuisin ennen kello kymmentä.

klo 15.25: Jää alkaa nyt pehmenemään, ei yöpakkasta ennustettuna joten reitti lähes varmuudella kiinni lauantaina. Sunnuntaina tilanne tutkitaan aamulla ja ilmoitetaan ennen klo 10, toivotaan yöpakkasta.

Välinevuokraukset la-su klo 10-16 välisenä aikana (välineet voi palauttaa ravintolan puolelle), ravintola aukeaa la klo 9.00 ja su poikkeuksellisesti jo klo 8.00 mm. Punkaharju Hiihdon kilpailukeskukseksi! Inkeritalon vohvelikahvila auki reitin varrella joka päivä klo 11-16, tervetuloa luisteluille!

Ke 6.3.  Mahtava sää, haataansaaren reitti myös auki

Mahtava jää ja keli! Reitit huippukunnossa, nyt myös Haataansaaren reitti on aurattu ja höylätty. Lähtö niemenkärjestä vielä.

Ti 5.3. klo 10.20

Luisteluolosuhteet jatkuvat erittäin hyvinä, jää on valtaosalla reiteistä huippuhyvää, joten nyt kannattaa suunnata luisteluille. Haataansaaren reitti pyritään tänään aukaisemaan, tämän loppuosassa ja Valkialammella epätasaisempia pätkiä.

su 3.3. klo 10

Reitit aurattu ja auki:

 • Niemenkärki - Kruunupuisto (1,5 km, edestakaisin 3 km)
 • Kaarnalahden lenkki (n. 2 km)
 • Valkialammen lenkki (n. 2 km, täällä töyssyisempää menoa)
 •  Lähtö edelleen niemenkärjestä!

La 2.3. klo 11.20

Reitit aurattu 9.50 mennessä, huippuolosuhteet! Haataansaaren reitin loppuosassa huonompi pätkä ja Valkialammen epätasaisempia pätkiä, mutta muutoin on unelmajää.

Pe 1.3. klo 9.30 mahtavat olosuhteet, haataansaareenkin pääsee

Aamuluistelut luisteltu, kauden paras jää! Peilikirkasta baanaa ja vähän railoja toistaiseksi. Nyt kannattaa suunnata luisteluille. Myös Haataansaaren nuotiopaikalle pääsee niemenkärjestä nyt! Vuokraamo auki päivittäin 10-16, Inkeritalon vohvelikahvila reitin varrella myös päivittäin auki 11-16. Harjun Portilla lounasbuffet klo 11-15 ja keittiö palvelee pe-la klo 19.30 saakka.

Avoinna siis:

 • Niemenkärki - Kruunupuisto (1,5 km, edestakaisin 3 km)
 • Kaarnalahden lenkki (n. 2 km)
 • Valkialammen lenkki (n. 2 km, täällä töyssyisempää menoa)
 • Niemenkärki - Haataansaari (n, 2,3 km, edestakaisin alle 5 km, hae vuokraamosta reitti-info)

ke 27.2. klo 8.45 // klo 12.20 reitit auki

Viime yön pakkanen riitti juuri ja juuri, fantastinen jää luisteluun! Peilikirkasta baanaa kauttaaltaan. Ensimmäinen kierros reiteillä kannattaa ottaa kuitenkin varovaisemmin, sillä monessa kohti reitillä ritisee (eli pintajään alla on jäätymässä oleva vesikerros), vuokraamosta tarkempi info.  Lähtö siis niemenkärjestä, auki Kaarnalahden lenkki, Valkialammen lenkki sekä reitti niemenkärjestä Kruunupuistoon.

Huomiselle myräkkäennuste, toivotaan ettei lunta juuri tulisi. Perjantaille ja lauantaille näyttää upeaa keliä ja hyvin pakkasta!

Ti 26.2. klo 9.40 Tänään vielä kiinni

Ei tarpeeksi yöpakkasta, reiteillä ohut kerros vettä mikä vaatii enemmän yöpakkasta  jotta pintajää kestää luistelijaa. Ensi yölle näyttää sen verran pakkasta, että keskiviikkona ehkä luistellaan jo: Tutkitaan tilanne aamusta.

Ma 25.2. klo 9.47 REITTI KIINNI, LOPPUVIIKOSTA LUISTELLAAN

Lämpötilat jatkaa siksakkiaan: Reitti kiinni, ei yöpakkasia ole ollut muutamaan päivään. Nostanut pienen vesikerroksen reitille ja jään pinta upottaa luistimen alla - jos olisi kyseessä vahva teräsjää, olisi jää vielä luisteltavissa, mutta tämän talven jää on huonolaatuista joka upottaa lämpimällä kelillä helposti.

Arvio on, että uudelleenavaaminen vaatii nyt reippaamaan pakkasen, jota viimeistään ke-to yölle ennusteessa. Tutkitaan tilannetta kuitenkin päivittäin, koska vain muutaman pakkasasteen muutos vaikuttaa paljon. Välinevuokraus ravintolasta käsin alkuviikon.

Su 24.2. klo 9.25

Reitit höylätty, yöllä kävi pakkasen puolella joten ainakin aamupäivällä upeat luisteluolosuhteet. Odotettavissa että iltapäivällä jää alkaa pehmenemään, joten tule aamutuimaan. Luistelukisa tänään klo 10-11 välisenä aikana, sekaan mahtuu ei-kisailijatkin. Tervetuloa!

La 23.2. Reitit auki

klo 9.55: Hieno luisteluilta eilen, reitit nyt aurattu lumisateen jäljiltä. Muutoin hyvä reittikunto, Valkialammen reitillä eniten epätasaisuuksia. Lähtö niemenkärjestä.

klo 13.30: Huomenna suositus tulla heti aamusta luistelemaan, sillä pehmennee su-iltapäivää kohti baanat nykyisellä sääennusteella. Huomisen Puruveden Kierroksen luistelu toteutuu klo 10.00 alkaen, radalle mahtuu myös muita luistelijoita samaan aikaan, esim. Valkialammen reitille. Harjun Portti aukeaa su klo 9.00.

PE 22.2. klo 11 Hieno luistelupäivä

Reitit luisteltu läpi, upeat luisteluolosuhteet: Jää on kokeneelle luistelijalle erinomainen, aloittelijallekin kohtalaisen hyvä, etenkin Kaarnalahdessa! Eniten epätasaisia kohtia Valkialammella.

Vuokraamo auki tänään klo 21 saakka, Harjun Portin ravintola klo 23 saakka, iltaluistelut alkaa tuikkujen valossa klo 18.00. Viikonloppuna vuokraamo auki klo 10-16, ravintolassa screeniltä hiihdon MM-kisat, lounasbuffet ja tietty omat leivonnaisemme. Tervetuloa luisteluille!

To 21.2. muokattu klo 13.20 baanat auki, Lähtö niemenkärjestä

Ei käy aina tuuri reitinteossa: Eilinen lumisade ei ollut kaivattua nollakelissä, kun reiteillä oli tasainen vesipinta jäätymässä. Reitit höylätty, höylä purin yllättävän hyvin ja aurinko parantaa reittikuntoa koko ajan! Hyvä luistella.

Luistelureitin lähtöpaikka on päätetty siirtää varotoimenpiteenä niemenkärkeen lopputalven ajaksi, jotta virtapaikka ei houkuta enempää luistelureitin ulkopuolista trafiikkia. Autoille parkkipaikkoja aurattu niemenkärkeen ja opasteita laitettu. Vuokraamosta 900m kävelymatka.

Lumisade "pelasti" hiihtoladut joissa oli paljon roskaa viikonlopun myräkän jäljiltä, ainakin osa nyt lumen alla piilossa ja baanat kunnossa. Nyt on mahtava hiihdellä hoidetulla Harjureitit-latuverkostolla

Ti 19.2.  REITTI NYT KIINNI TI JA KE AJAN

klo 9.10: Rata auki ja jää on riittävän kova luisteluun lämpimästä yöstä huolimatta, ainakin aamupäivän ajan. Pehmennee iltapäivää kohti. Vaihtosukat mukaan varuilta, sillä vettä on yöllä satanut reitille. :)

klo 13.50: Reitti kiinni, nyt alkaa jään pinta olemaan jo niin pehmeä. Oletettavasti myös huomenna kiinni. Torstain-lauantain sääennusteet näyttää hyvältä, toivotaan ettei huomenna tule lunta. 

Ma 18.2. klo 9.05 Mahtava luistelupäivä edessä

Eilisen kova tuuli ja auringonpaiste "kiillotti" aiemmin huonossa kunnossa olleita pätkiä hyvään kuntoon, nyt on hieno luistella! Eli Valkialampi ja Kaarnalahti upeassa kunnossa, Harjun Portista Kruunupuistoon nyt hyvä. Vuokraamo auki joka päivä klo 10-16, Inkeritalon vohvelikahvila auki joka päivä 11-16.

Tuunaansalmen virtapaikka mittailtu ja tutkittu mönkijällä hetki sitten, luistelureitin kohdalla reippaasti jäätä ja tästä kohti luistellaan vielä pitkään, tätä seurataan säännöllisesti. Jos tilanne virtapaikan kohdalla muuttuu, tästä tiedotetaan päiväkirjassa ja lähtöpaikka siirtyy niemenkärkeen. Muutoin virtapaikalle ei asiaa kävellen/hiihtäen, hiihtäjien reitit näkyvillä Harjureitit.net sivustolta.

su 17.2 klo 10.20 // muokattu klo 15.50

Rata käyty läpi ja jään pinta on tarpeeksi kova luisteluun. Iltapäivän puolella katsotaan uudelleen jos lämpötila nousee ja rata pehmenee. Radan kunnossa ei muutoksia,  Kaarnalahti ja Valkialampi hyvässä kunnossa. Välineet ja ratamaksut ravintolasta käsin.

Huomisen sääennuste erinomainen, kova tuuli putsasi radan todella liukkaaksi ja pakkasta luvassa. Muistutuksena päiväkirjaa lukeville hiihtäjille ja luistelijoille, että pysykää merkityillä ulkoilureiteillä, luisteluradan tilanne ja lähtöpaikat aina päiväkirjassamme ja hiihtoladuista tietoa www.harjureitit.net sivustolla.

La 16.2. klo 9 // muokattu klo 12   Tervetuloa

Yö oli pakkasen puolella mukavasti, luisteluolosuhteet erinomaiset. Reitti pehmenee mitä pidemmälle päivä etenee, huomenna reitin aukiolo epätodennäköistä koska ei ennusteessa yöpakkasta. Tänään suosituksena pysyä loistavilla Kaarnalahden ja Valkialammen lenkeillä.

Vuokraamo auki joka päivä klo 10-16, vohvelikahvila auki joka päivä 11-16. Tervetuloa!
P.S. Huomiselle kaavailtu Punkaharju Luistelu siirretty viikon päähän sunnuntaille 24.2., seuraile tilannetta Punkaharjun Urheilijoiden sivuilta.

Pe 15.2. klo 9.30 AAmuluistelut

Upea ulkoilusää! Vähän oli yöpakkasta ja vielä vähemmän on ennustettu tuleville öille, reitin luistelukunnossa kesto la-su on tässä vaiheessa vaikea arvioida - kannattaa tulla la-su heti aamulla (katsottuasi päiväkirjan ensiksi), jolloin pitäisi olla paras jää ennenkuin mahdollisesti pehmenee iltapäivää kohti. Arvio kuitenkin on, että tänään pitäisi vielä olla erinomainen luistella iltapäivälläkin. Omilla välineillä luistelevat saavat liput Harjun Portilta, aukeaa la klo 9.00 ja su poikkeuksellisesti klo 8.00.

Reitin kunto suurinpirtein kuin eilen täsmennelty, Kaarnalahti ja Valkialampi on hienossa kunnossa, muutoin siellä täällä röpelömpää pätkää.

To 14.2. HIENO LUISTELLA, VOHVELIKAHVILA AUKI perjantaista alkaen PÄIVITTÄIN

Reitit aurattu, paikkapaikoin mahtavat olosuhteet! Nyt toivotaan että lähipäivinä yöpakkasta kun päivälämpötilat plussalla, arvioidaan tilanne joka aamu. Auki on siis:

 • Harjun Portti - Kruunupuisto kohtalainen, paikoin hyvä 6 km (edestakaisin)
 • Kaarnalahden lenkki peilikirkkaassa kunnossa alle 2 km
 • Valkialammen lenkki peilikirkkaassa kunnossa n. 2 km

Vuokraamo auki huomisesta alkaen joka päivä 10-16, samoin Inkeritalon vohvelikahvila auki 11-16 joka päivä reitin varrella.

 KE 13.2. muokattu KLO 11.40   REITTI AUKI!

Tänään on mahtava päivä luistella: Vime yön pakkanen riitti suurimmilta osin, reitti auki n. 10 km matkalta ja 90% hyvässä/erinomaisessa kunnossa! Ne kohdat joihin lunta on enempi ollut pakkautunut, mentävä varovaisemmin. Erityisesti Valkialammen rata hienossa kunnossa!

Sääennuste näyttää myös aurinkoiselta ja riittävän kylmältä seuraaville päiville, mutta viikonlopun luisteluennuste epävarma sahaavien kelien takia: Plussapäiviä ennusteessa, jos reippaasti yöpakkasta niin näistä ei haittaa, mutta ei pysty ennakkoon sanomaan kuinka käy. Arvioidaan päivä kerrallaan eteenpäin.

Ti 12.2. klo 16 Reitti vielä kiinni

Nollakeleillä hankalin asia mitä voi tapahtua reitinteon kannalta, on että tulee paljon lunta kun reitit veden vallassa ennen pakkasjaksoa - näinhän siinä kävi viime yönä/tänä aamuna. Näyttää onneksi ensi yölle hyvää pakkasta, eli voi olla että jäätyy huomisen aikana. Käydään huomenna aamulla tutkimassa!

La 9.2. REITTI SULJETTU KLO 13 ETEENPÄIN, yöpakkasia odotellessa

klo 9.55: Ei yöpakkasta ollut, mutta vielä on koko reitistö luisteltavissa! Arvio on että jään pinta pehmenee iltapäivää kohti. Reitit kierretty mönkijällä läpi, lähtösuoralla noudatettava varovaisuutta vesiosuuksien takia, jotka pääsee ainakin aamupäivällä reitin reunaa pitkin kuivin jaloin menemään.

klo 12.00: Reitit luisteltu, vielä löytyy luisteltavia kohtia mutta alkaa olla jo erittäin pehmyt rata, etenkin lähtösuora. Kohtapuoliin ei enää rata luisteltavissa, rata laitetaan kiinni ja odotellaan yöpakkasia+toivotaan ettei lunta tule suvijakson aikana. Ennusteiden mukaan ensi viikon keskiviikkkona voisi olla seuraavan kerran luistelukelit. 

Pe 8.2. klo 12

Reitit aurattu auki aamulla, hyvä/erittäin hyvä luistella nyt, mutta kovin on lämpöinen sääennuste lähipäiville ja öille. Uskoisimme että lauantaina ainakin vielä on luisteluolosuhteet,  mutta jos yöpakkasta ei ole la-su, niin sunnuntain radan aukiolo on iso kysymysmerkki. La-aamuna ennen klo 10 päivitetään tilanne vielä uudemman kerran radan olosuhteista.

Välineitä vuokrattavissa la-su klo 10-15, Inkeritalon vohvelikahvila auki la-su 11-16.

Ke 6.2. klo 16

Luistelureitit auki ja kunto hyvä/erinomainen (kts pe 1.2. päivitys). Poikkeuksellisen paljon saadaan töitä tehdä, että reitit kestää luistelukunnossa tuon hurjan lumimäärän keskellä, toimenpiteiden täyteisiä päiviä, joka toivottavasti auttaa ennusteissa olevan suvikelijakson aikana/yli. Lähipäivinä varmuudella hyvä luistella.

Ma 4.2. klo 11

Reitit aurattu auki, avoinna n. 10 km hyväkuntoista baanaa!

Su 3.2. klo 9

Lunta satelee ja tuuli yltyy pikkuhiljaa, tänään kannattaa pysytelllä Valkialammen suojaisalla lenkillä tai Kaarnalahdessa. Reitit huolletaan tänään valoisaan aikaan kerran n. klo 11 aikana, reitit luisteltavissa ainakin muutaman tunnin siitä eteenpäin. Välinevuokraus ravintolasta klo 10-15 aikana.

PE 1.2. 10 km reittiä auki hyvässä/erinomaisessa kunnossa!

Eilen/tänään jäädytelty reittejä, huomenna luistellaan hienossa kelissä 10 km reitistöllä! Reitit ovat hyvässä, paikoin erinomaisessakin kunnossa ja aukihan siis on seuraavat lenkit:

 • Harjun Portti - Kruunupuisto 6 km (edestakaisin)
 • Kaarnalahden lenkki loistavassa kunnossa alle 2 km
 • Valkialampi loistavassa kunnossa n. 2 km

Lauantaina välinevuokraamo auki 10-15, Harjun Portilla lounasta tarjolla 11-15, Inkeritalon vohvelikahvila reitin varrella auki 11-16. Sunnuntaina vohvelikahvila auki 11-16, välinevuokrauksemme vallitsevasta kelistä riippuen päärakennuksesta/vuokraamosta 10-15 aikana, ennustettu lumisadetta sunnuntaille, toivottavasti suurempi sadealue vältetään. Reitit käydään huoltamassa sunnuntain aikana 1-2 krt.

Tervetuloa luisteluille!

To 31.1. Nyt 8 km auki hyvässä kunnossa, viikonloppuna 10 km

Kaarnalahden 2km lenkki nyt muutamaan kertaan jäädytetty ja huomisesta lähtien erittäin hyvä luistella. Huomisen aikana tavoite jäädyttää Valkialampi luistelukuntoon, se on jo kerran jäädytetty mutta useamman rundin vaatii.

TI 29.1. hyvät luisteluolosuhteet, myös KAARNALAHTI AUKI

8 km reittiä auki! Näistä 6 km reittiä auki hyvässä kunnossa (Harjun Portti-Kruunupuisto), Kaarnalahden 2 km lenkki kertaalleen jäädytetty ja nyt avattu, paljon hyviäkin luistelupätkiä Kaarnalahdessa :)

Loppuviikosta pyritään jäädyttämään Valkialammen lenkki (jolloin +2km lisäkilometriä) ja myös Kaarnalahti uudemmankin kerran.

To 24.1. klo 13 Hyväkuntoista Reittiä 6 km auki, vohvelikahvila auki la-su

Tänään luisteltu kipakassa -21 asteen pakkasessa, jäädytyksien myötä 6 km hyväkuntoista reittiä auki Harjun Portista Kruunupuistoon! Lunta on hurjasti, mutta niin vain reitti taas avoinna. Huomenna tavoite jäädytellä lisää (Kaarnalahti) jos lumisade lykkääntyy, haastavaa hommaa: Kuten aiemmista päivityksistä huomattavissa, tänä talvena koko reitti täytyy jäädyttää jollain keinolla, jään pintaa ei muutoin saada luistelukuntoon.

Lauantaina ja sunnuntaina välinevuokraamo auki la-su klo 10-15 (reitit huolletaan 10 mennessä), reitin varrella oleva Inkeritalon vohvelikahvila avautuu luistelijoille myös, avoinna la-su klo 11-16!

Ke 23.1. klo 16

Aurattu ja lingottu pitkin päivää, reitit auki Harjun Portista Kruunupuistoon. To-pe tavoite jäädyttää Kaarnalahtea luistelukuntoon.

TI 22.1. klo 16 HYVÄÄ TULEE

Tänään nostettu Kruunupuiston pätkälle vettä huonoihin kohtiin, nyt tulee hyvää baanaa. Huomisesta alkaen 6 km hyvässä kunnossa olevaa reittiä Harjun Portti - Kruunupuisto.

La 19.1. klo 10  6 km auki

Höylätty reitti Harjun Portista Kruunupuistoon, yht. edestakaisin 6 km. Lähdöstä niemenkärkeen (1,8km) erittäin hyvä, niemenkärjestä Kruunupuistoon kohtalainen, ne kohdat joihin eilen nousi vesi on nyt hyvä luistella. Jäädytellään näitä ensi viikolla säiden salliessa. Huomenna reitit aurataan ennen klo 10.

Pe 18.1. klo 12 Huomenna auki n. 6 km

Reitit aurattu, tänään Harjun Portin rannasta niemenkärkeen reitti auki ja hyvässä kunnossa (1,8 km edestakaisin). Niemenkärjestä Kruunupuistoon nostettu vettä jäälle, tähän pääsee huomenna luistelemaan ja se höylätään ennen klo 10. Muille reiteille ei toistaiseksi päästä, tavoite on ainakin Kaarnalahti saada lähiaikoina auki.

Joten viikonloppuna luistellaan Harjun Portin ja Kruunupuiston välillä, edestakaisin luistellen hieman alle 6 km baana kyseessä! Aamulla uusi päivitys. Vuokraamo auki 10-15 la ja su.

Ke 16.1.

Lunta senkuin satelee, reitit aurattu. Viikonlopun luisteluista pystytään kertomaan perjantaina, kun huomenna alkava lumimyrsky silloin toivottavasti ohi. Toivotaan että koukkaa myräkkä Punkaharjun ohitse. :)

Ti 15.1. Reittejä auki

Reitit auki omasta rannasta niemenkärkeen (900m per suunta, hyvässä kunnossa), sekä niemenkärjestä Kruunupuistoon 1,5km ja Kaarnalahti 2km (nämä vain potkurilla). Jälkimmäisiä reittejä on osittain saatu höylättyä jo paremmaksi, huomenna yritetään jäädyttää osaa näistä pätkistä luistelukuntoon. Jos lunta ei tule.

TO 10.1. (muokattu su 13.1.) taas luistellaan

Taas mennään! Harjun Portin rannasta niemenkärkeen (suuntaansa 900m, edestakaisin 1,8km) luistelureitti auki ja erinomaiseen kuntoon saatu! Tavoitteena on saada la 19.1. alkaen Kruunupuistoon ja Kaarnalahteen luisteltavat reitit auki ,edellyttää hyvää pakkasjaksoa ja ei lumisateita. Potkurilla sinne pääsee nyt. Välinevuokraukset ja reittiliput ravintolasta viikonlopunkin ajan 10-15 välisenä aikana.

Ti 8.1. Etenee

Lyhyt pätkä kerrallaan valmistelut etenee. Jää on niin huonolaatuista (pinnaltaan ja paksuudeltaan), että ilman jäädyttelyjä siinä ei luistella, sillä sohjoa ei saada aurattua pois. Jäällä touhuaminen on nyt erityisen tarkkaa ja hidasta puuhaa, työn alla osuus omasta rannasta niemenkärkeen (800m suuntaansa) ja jos lunta ei tulisi, niin tässä päästäisiin luistelemaan parinkin päivän päästä jo.

Ma 7.1. klo 16 päivä kerrallaan

Rymyämistä on jäällä, mutta edistystäkin tulee: Lyhyt osuus saatu mönkijällä ajettua läpi - kuvassa näkyvä väylä on kauttaaltaan n. 30cm paksuista sohjoa joka peittää varsinaista teräsjäätä, eli tästä on vielä aika pitkä matka luisteltavaksi reitiksi. Lumisateita kun ei tulisi, niin tästä saataisiin luisteltavaakin baanaa 1-2 viikon sisään tehtyä. Päivä kerrallaan etiäpäin ja päivitetään tilannetta säännöllisesti.

LA 5.1.2019 NYT HIIHDETÄÄN JA LUMIKENKÄILLÄÄN

Luistelureittien uudelleen avaaminen vie todennäköisesti useamman viikon ja edellyttää sopivaa sääolosuhdetta (kts. torstain päivitys), joko viikko vesikeliä tai pari viikkoa erittäin kovaa pakkasta. Alkutalven työ reittien eteen on käytännössä nollattu. Luistelutilannetta tarkastellaan parisen kertaa viikossa ja päivityksiä kirjoitetaan sitä mukaa kun arviota uudelleen avaamisesta on kertoa.

Hiihtäjille fantastinen olosuhde nyt, Harjureitit latuverkosto auki suurilta osin ja lunta erittäin paljon lumikenkäilyyn, tänä talvena nautitaan lumisesta talvesta!

TO 3.1. klo 11.50  LUISTELUREITIT KIINNI

Luistelureitit kiinni toistaiseksi. Hankalin kauden aloitus koko 13v reitin ylläpidon aikana. Tiivistettynä tilanne  se, että jään päällä erittäin monessa kohtaa 20-40cm lumi-vesisohjoa, jossa osa jäässä ja osa ei - tällä hetkellä ei ole kalustoa, jolla näitä pystyttäisiin auraamaan/linkoamaan nykyisellä jäänpaksuudella.

Tällä hetkellä pyritään nostamaan vettä pienelle pätkälle vaikka sääennuste näyttääkin lumisateita lähipäiville, katsotaan kuinka käy tässä testissä.. Toistaiseksi ei pystytä tekemään arviota, että minä päivänä taas luistellaan. Päivä kerrallaan eteenpäin. Hyvät uutiset se, että hiihtoladut nyt hienossa kunnossa!

Ke 2.1.2019

Lumimyrsky jatkuu, tänään ei mennä jäälle.

Ti 1.1.2019  klo 10.15 LUISTELUREITTI KIINNI TÄNÄÄN

Onpahan alkutalvi: Luistelureitti kiinni. Tuuli, tuisku ja nollakeli toi reiteille tiukasti kiinni olevan lumen, jota ei tällä hetkellä saada auki, ainoa reitti mikä mönkijällä aukesi oli niemenkärjestä Haataansaareen suuntaan n. 600m osuus. Katsotaan toimenpiteet ja työkalut sitten kun ennusteen mukaan huomisen jälkeen myrsky laantuu.

Lunta lumikenkäilyyn riittämiin ja puolenpäivän maissa tänään hiihtolatujen urakoitsija ajaa lomakylän ladun hiihtoa varten, seuraa hiihtolatutilannetta Harjureitit-sivustolta! Vuokraamo auki klo 14 saakka tänään, uuden vuoden buffet ravintolassa klo 11-15.

Ma 31.12. klo 12 reittejä auki

Haataansaaren lenkki auki ja Kruunupuiston rantaan auki niemenkärjestä, eli yht. n. 7 km osuudet auki! Haataaseen mennessä ja tullessa muutama paikka jossa mentävä varovasti (paikat jossa nostanut eniten vettä jäälle).

Muilla lenkeillä luistelun estää useammat parin sadan metrin osuudet, jossa nostanut vettä jäälle ja ei vielä kunnolla jäätyneet. Katsotaan miten paljon lunta satelee lähipäivinä..

su 30.12 klo 10.00 reitti kiinni

Reitti suljettu! Viime yöllinen lumisade ja pakkasen vähyys on estänyt huollon reitille. Odotellaan pakkasia.

la 29.12. klo 9.50

Reittiä huollettu Haataansaareen asti sekä Vaahersalon sillalle. Haataansaaren lenkillä muutamassa kohdassa vähän vettä, mutta niistä pääsee yli. Jään kunnossa ei muutoin muutoksia aikaisempaan. Lähtö edelleen niemenkärjestä. Välinevuokraus ja liput ravintolasta.

Pe 28.12. klo 13.30  Reitti kiinni, HUOMENNA EHKÄ AUKEAA

Luistelureitti valitettavasti kiinni tänään. Reitille nousseet vesiosuudet eivät ole jäätyneet kokonaan näin pienillä pakkasilla, tällöin myöskään huoltokalustolla ei pystytä reittejä kiertämään. Päivän aiemmasta päivityksestä poiketen on kuitenkin mahdollista, että Haataansaaren 5 km lenkki saadaan lauantaina aukaistua, jos yöllä on pakkasta. Jääolosuhde jatkuu vaikeasti ennakoitavana.

Pienet luistelut onnistuu kuitenkin toistaiseksi tänään: Niemenkärjestä Vaahersalon siltaa kohti n. 1 km osuus luisteltavissa, tämä reitti aurattu tänään. Välinevuokraus viikonloppuna ravintolasta käsin 10-15.

To 27.12. klo 10.45 // klo 15 PÄIVÄ KERRALLAAN

Lähtö niemenkärjestä, ei tarpeeksi pakkasta viime yönä että omasta rannasta päästäisiin lähtemään, vesi-osuudet eivät jäätyneet. Eiliset reitit ovat toistaiseksi auki eli Kaarnalahti ja Haataansaari, paikkapaikoin hyviä luisteltavia osuuksia. Kaikki muutkin reitit saatu auki, mutta paljon vedelle nostaneita osuuksia, jotka eivät täysin jäätyneet. Valkialammella huonoin tilanne.

Tilanne korjautuisi (ja vaatisi) lumisateettomia päiviä ja reippaista pakkaspäiviä, valitettavasti sääennuste lupaa päinvastaista, eli haastavat tilanteet jatkuvat. Mennään päivä kerrallaan reittien aukiolon suhteen.

KE 26.12. klo 09.59//10.30 // 11.30 NIEMEN KÄRJESTÄ LÄHTÖ, AUKI N. 9 KM

Tulipahan lunta! Jäällä haastava tilanne, runsaan eilisen lumentulon myötä nostanut useisiin kohtiin vettä reiteille jään päälle ja reilu annos lunta siihen "kylkeen". Toistaiseksi niemen kärjestä lähtö, Kaarnalahti auki sekä Haataansaaren lenkki saatu auki. Myös reitti Kruunupuistoon auki. Vesi-osuuksien takia reittiä ei voida höylätä tänään valitettavasti. /// Kaarnalahden reitti parhaassa kunnossa, myös hyviä luisteltavia osuuksia.

Punkaharjun hiihtolatuverkosto auki nyt isoilta osin, katso latujen huoltotilanne Harjureitit-sivustolta.

LA 22.12. KLO 10 // muokattu klo 12

Kaikki reitit avattu, auki n 15 km baanoja. Lähtö parin päivän ajan niemenkärjestä - hae päivä- tai kausilippu ja reitti-info vuokraamosta, joka auki klo 15 saakka! Kaarnalahti ja isojen selkien jääosuudet parhaimmassa kunnossa.

Huomenna reitit huolletaan klo 10 mennessä ja toisen kerran su-iltapäivällä, jouluaattona ja joulupäivänä ei reittihuoltoa. Tapaninpäivänä 26.12. luistellaan pienessä pakkasessa ja omasta rannasta jälleen lähtien.

PE 21.12. klo 16 LÄHTÖ NIEMENKÄRJESTÄ TOISTAISEKSI, KAIKKI RADAT AUKI

Kaikki reitit nyt aukaistu! Lähtö Tuunaansaaren niemenkärjestä seuraavat pari päivää, sillä omasta rannasta ei päästä sittenkään lähtemään vielä, annetaan Tuunaansalmen virtapaikan jäätyä vielä vahvemmaksi pari päivää. Seuraava huolto la-aamuna klo 10 mennessä.

 • Haataansaaren lenkki 5 km
 • Kaarnalahti n. 2 km
 • Valkialampi (n. 2 km)
 • Niemenkärjestä Kruunupuistoon 1,5km (huom. Vaahersalon sillan kohdalla kävelyosuus, jää huono siinä)
 • Siplahden lenkki n. 4 km

Jään kunto kuten torstain päivityksessä kuvailtu, kokeneen luistelijan vinkkelistä välillä hyvääkin pätkää.
Hiihtäjille: Harjureittien latuverkostosta Kulennoisen ja Tuunaansaaren lomakylään latua aukeamassa lähipäivinä, seuraa hiihtolatutilannetta Harjureitit.net sivustolta.

TO 20.12. KLO 16.30  KAUSI ALKAA HUOMENNA

Perjantaina alkaa luistelulukausi! Aamulla auki n. 7 km luistelubaanaa (5 km lenkki niemenkärjestä Haataansaareen sekä n. 2 km lenkki Kaarnalahteen), perjantain aikana tavoite saada koko 15 km reitistö auki omasta rannasta lähtien.

Tänä vuonna jääolosuhteet ovat haasteelliset reitin tekoon - reitintekijöitä ei odottanut peilikirkas jää lumen alla, vaan röpelön ja luisteltavan röpelön yhdistelmää kauttaaltaan, poislukien jotkut sileän jään osuudet. Kokeneen luistelijan kelit siis alkukauden ajan. :) Rataa kuitenkin työstetään höylällä päivittäin paremmaksi,  huomisen aikana lisää kerrottavaa loppureitistön jään laadusta, tarkempi reitti-info vuokraamosta!

Joulun aikana rataa huolletaan ja välineitä vuokrataan seuraavasti:

 • Pe 21.12. Vuokraamo auki 11-15 (ratahuolto normaalisti)
 • La 22.12. Vuokraamo auki 10-15  (ratahuolto normaalisti)
 • Su 23.12.  Välineet ravintolastamme klo 10-15 välisenä aikana, välineet ja liput 2pv yhden hinnalla (ratahuolto normaalisti)
 • Ma 24.12. Ei reittihuoltoa, ei välinevuokrausta. Katso sääennuste ja vuokraa sunnuntaina välineet samaan hintaan maanantaille. Välinepalautukset Harjun Portille klo 14 mennessä
 • Ti 25.12.  Ei reittihuoltoa, ei välinevuokrausta
 • Ke 26.12. Tapaninpäivän luistelut: Vuokraamo auki klo 10-15, (reittihuolto normaalisti)

Katso kahvila-ravintolan joulun aukioloajat klikkaamalla tästä


Ti 18.12. TAVOITE AVATA REITTEJÄ PERJANTAINA

Jäät vahvistuvat koko ajan, mutta ihan vielä ei huoltokalustolla pystytä menemään jäällä pidempiä lenkkejä - suuria eroja jään paksuudessa, joten työ edistyy turvallisuussyistä hitaasti +  jäällä olevan runsaan lumen myötä myös jäänpäällisiä vesiosuuksia "löytyy" matkan varrelta.. Tänä vuonna jään pinta ei ole sileä kauttaaltaan, joten reittien aukaisu vaatii myös höyläämistä ennen kuin reitit päästään avaamaan.

Tavoite avata luistelureittejä perjantaina, työn edistyessä asiasta päivitetään. :)

Pe 14.12. ENSI VIIKOLLA LUISTELLAAN

Radan valmisteluja ja tutkiskeluja tehty loppuviikosta ja näyttää siltä, että alkuviikosta päästään avaamaan retkiluistelukausi 5-8 km osuuksilla Haataansaaren ja Kaarnalahden suunnilla! Edellyttää sitä, että pitää useamman päivän hyvää ennustetun kaltaista pakkasta, jotta päästään ma/ti raskaammalla huoltokalustolla jäälle.

Maanantaina seuraava päivitys aiheesta. Muistathan että kausikortti on mitä parhain joululahja läheisellesi, joten kipin kapin lahjakortin ostoon Harjun Portille. :)

Ke 12.12.2018 KLO 9   LUISTELUKAUDEN ALOITUS LÄHELLÄ!

Uuden kauden kynnyksellä! Tänään mittailtu jään paksuuksia ja jäät alkavat pikkuhiljaa olla riittävän vahvoja, joten luistelureittien aukaisua aletaan valmistelemaan. Lisätietoa tulossa pian, kun lisää jäitä tutkiskeltu - vielä ei ole varmaksi sanoa minä päivänä luistelureitit aukaistaan, mutta näillä sääennusteilla jouluna luistellaan. :)

Hiihtoladuista Punkaharjun taajamassa sijaitseva Kauvonniemi auennut hiihtäjille, mutta varsinainen Harjureitit-latuverkosto odottaa vielä lisälunta.

Kausi 2017-2018

Avaa kauden 2017-2018 luistelupäiväkirja kokonaisuudessaan PDF-tiedostona tästä

lUISTELUKAuden kestot

 • 2017-2018: Kausi alkoi 12.1.2018, ratojen ylläpito loppui 3.4.2018
 • 2016-2017: Kausi alkoi 19.12, ratojen ylläpito loppui 22.3.
 • 2015-2016: Kausi alkoi 29.12., ratojen ylläpito loppui 29.3.
 • 2012-2013: Kausi alkoi 28.12., ratojen ylläpito loppui 9.4.
toteutus Mainostoimisto AdBar