Varaa majoitus

Retkiluistelupäiväkirja

Radan kunto ja auki olevat osuudet vaihtelevat olosuhteiden mukaan. Kausi alkaa yöpakkasista riippuen n. vuodenvaihteessa ja kestää jopa huhtikuun alkuun saakka. Luisteluliput ostettavissa ravintolasta & vuokraamosta. Huollamme reittejä joka päivä. Avaa Talvireitit-kartta tästä.

Ti 2.4. kiitokset kaudesta!

Opasteet kerätty jäiltä pois, jäät muuttuneet hyvin pehmeäksi eikä ylläpitoa enää yritetä jatkaa, vaikka pakkaset palaavat muutamaksi päiväksi. Kiitokset kaudesta kaikille luistelijoille!

Hieman aiempia talvia enemmän katkoksia luisteluissa kauden aikana, mutta tätä se sääherkkyys tässä hommassa tarkoittaa. Kaikki kivet taas reittihuollossa käännettiin, nyt parsitaan mönkijöitä kasaan ja valmistaudutaan kesän tuloon.

To 28.3. potkurilla

Lämmin sää estää pääsiäisluistelut kun pinta on pehmeä, potkurilla pääsee etenemään.

Ke 27.3. Potkuripäivä tänäänkin

Koeluistelu suoritettu, ei onnistu. Pinta on liian pehmeä luistimelle. Potkurilla pääsee!

ti 26.3. klo 10 suositellaan potkuria tänään

Reitit kertaalleen aurattu, pinta ei kestänyt kokonaan mönkijällä ajaessa. Radalle olleet vedet eivät olleet täysin jäätyneet, luistimen alla pinta rakoilee. Potkurilla pääsee! Tänään ei voi arviomme mukaan vielä kunnolla luistella.

Ma 25.3. klo 8.45  ei aurausta tänään, ti-ke mahdollisia luistelupäiviä

Reiteillä on osittain jäätyneitä vesikerroksia (ohut lumi päällä), jossa ei kestä kävellä. Ei voida aurata sillä pinta menisi sotkuiseksi ja useiden päivien höyläysoperaatioon ei ryhdytä.

Odotetaan tänään, jotta huomenna päästäisiin mahdollisesti tasaisille pinnoille luistelemaan. Jos ensi yön pakkanen riittää, niin ti-ke päivät ja to-aamu lienevät mahdollisia luistelupäiviä vielä.

PE 22.3. KLO 10.00 EI LUISTELUITA

Suojakelit tehnyt tehtävänsä eikä tänään tai viikonloppuna luistella. Potkurilla pääsee etenemään, mutta jään pinta on sen verran pehmeää nyt, että kovin vauhdikasta puuhaa se ei ole.

Seuraillaan riittääkö ensi viikon alun yöpakkaset/toteutuuko ne, jos ei ole reitillä paljoa vettä kun käy pakastamaan, niin vielä voi luistelukausi jatkua.

To 21.3. arviota

Tänään reitti luisteltavissa arviomme mukaan koko päivän. Nyt tulee parin päivän paussi yöpakkaseen sääennusteessa: Jossain kohti pinta pehmenee joka tekee luistelun vaikeaksi. Seuraillaan ja ilmoitellaan tapahtuuko tämä jo perjantain aikana, vai pysyykö pinta hyvänä luisteluun vielä viikonloppuna.

Ma 18.3. klo 16.30 höyläyspäivä

Ratoja höylätty koko päivä! Kokonaisuutena kohtalainen kunto, vaikka höylä hyvin jäähän pureekin. Haataansaaren reitti on potkuri/pyöräilykunnossa (luistellen haastava). Muilla reiteillä parempaa, Valkialampi aika mukavassa kunnossa! Kaarnalahti myös aivan ok.

Koska sääennuste näyttää pakkasta vain seuraavat 2pv, ei enempää höylätä: Aurinko ja etenkin tulossa olevat plussakelit tekee loput pinnanparantelut. Tämä viikko näyttää aika hyvältä ke ip/torstaihin asti, sitten epävarmaa. Ensi viikollekin lupailee yöpakkasia, jospa se pääsiäinenkin luistellaan? Katso pääsiäisen tärpit tästä.

Su 17.3. klo 16  huomenna luistellaan, 12 km reittejä!

Erittäin haastavaksi se meni, mutta ma alkaen 12 km reittejä. Maanantaina luisteluradat ovat kohtalaisessa / paikoin hyvässäkin kunnossa! Maanantai menee reittien höyläyksessä, joka voi parantaa merkittävästi päivän aikana kondista. Suosittelemme suuntaamaan Valkialammelle ja Kaarnalahteen!

Keskellä talvea tällä olosuhteella olisimme odottaneet reittien jäätymistä: Reiteillä oli siis vettä, jonka päälle satoi lunta kovan tuulen ja kiristyvän pakkasen kera. Odottelun sijaan nyt työnsimme nämä kovalla työllä tasaiseksi, sillä kauden loppusuoralla mennään ja ei ole aikaa odotella :)

 • Valkialammen lenkki n. 2 km
 • Kaarnalahden lenkki n. 2 km
 • Niemenkärki-Haataansaari n.5 km edestakaisin
 • Niemenkärki-Kruunupuisto n.3 km edestakaisin

Loppukauden turvallisuusohje: Pysy luistelureitillä. Jos poistut reitiltä, varo penkkojen alla ja muualla jäällä lymyäviä uve-avantoja.

Reiteille syntynyt muutamiin kohtiin uve-avantoja, nämä on selkeästi nähtävillä ja merkitty aurauskepeillä.

Pe 15.3. Ei luisteluja tänään, radat veden vallassa.

Lämmin keli nostanut vettä reiteille, tänä viikonloppuna ei luistella. Näyttää napakkaa yöpakkasta viikonlopun jälkeen mutta myös lumisadetta sunnuntaille - kauden jatkomahdollisuudet ovat kohtalaiset näillä ennusteilla!

Seurataan miten sunnuntain sateet tulevat ja tehdään kaikki mahdollinen toimenpide kauden jatkamiseen. :)

Ke 13.3.

Tänään erinomainen luistella vielä! Joitain railoja syntynyt. Sitten hetkellisesti näyttäisi lämpiävän. Odotamme torstain olevan hyvä luistelupäivä vielä. Sitten epävarmaa. Päivä kerrallaan.

Su 10.3.

Upeat olosuhteet jatkuvat! Nyt kannattaa tulla luisteluille eikä lykätä tuonnemmaksi, loppukausi menee yöpakkasten tahdissa. 

Pe 8.3. edit klo 10: nyt 15 km reittejä

Torstain päivitystä muokattu: Nyt 15km reittejä, Siplahden reitti auki! Reiteistä 12 km täydellisessä kunnossa. Siplahden 3 km reittiä oli tarkoitus osittain jäädytellä tänään, mutta jäädytyspumppu hajosi. Reittiä sen sijaan höyläillään tänään, kunto paranee. Lähtö niemenkärjestä (900m vuokraamosta).

REITIT

 • Niemenkärki-Haataansaari n.5 km edestakaisin
 • Niemenkärki-Kruunupuisto n.3 km edestakaisin
 • Valkialammen lenkki n. 2 km
 • Kaarnalahden lenkki n. 2km
 • Siplahden reitti n. 3km edestakaisin (hyvää ja kohtalaista reittiä).

PALVELUT & MUUT AKTIVITEETIT

 • INKERITALON VOHVELIKAHVILA auki vielä tämän viikkoa to-la 12-18, su 12-17!
 • VÄLINEVUOKRAAMO ravintolasta käsin klo 10-16 arkisin ja viikonloppuna 10-16 (palauttaa voi ravintolan puolelle).
 • HIIHTOLADUT: Maastoladut suosituksena! Jäällä vähänlaisesti lunta toistaiseksi.
 • LUMIKENKÄILY: Puulajipuiston merkityt polut kutsuvat! Kokonharjun lenkillä Suomen pisimmät puut.
 • TALVIPYÖRÄILY: Puulajipuistossa 5km Puulajireitti ja harjualueella Topeliuksen Polku reitteinä
 • AVANTO JA RANTASAUNA: Pääsiäiseen asti 5x viikossa, Ke-Pe klo 15-18, La-Su klo 14-18.

KE 6.3. klo 10 FANTASTINEN REITTI, 12 KM LUISTELTAVAA

Reitit luisteltu läpi, upeat olosuhteet! Reitti täydellisessä kunnossa ja keliennuste on todella lupaava lähiviikoille. Lähtö niemenkärjestä, auki allaolevat reitit ja kokeillaan vielä lähipäivinä, että saadaanko lisäbaanoja auki.

Ti 5.3. klo 9.30 keskiviikkona mennään!

Pakko on malttaa keskiviikkoon retkiluisteluiden osalta: Pintajää ei ole riittävän jäässä, ei aivan kestä luistelijoita/potkuttelijoita tänään vielä. Ensi yön pakkasen jälkeen reitit auki ja pinta näyttää huipulta! Lähtö loppukauden niemenkärjestä (900m vuokraamosta) ja reitit tutkitaan aamusta alkaen kauttaaltaan + päästään jatkamaan huoltotöitä.

Huom: Ethän mene tänään tiistaina hajoittamaan jäätymässä olevaa pintaa!

Sääennuste näyttää aika lupaavalta tästä eteenpäin joka päivälle ja  pääsiäisenkin retkiluisteluja silmällä pitäen!

Keskiviikosta lähtien näillä mennään! Tänään pintajää ritisee liikaa kevyen luistelijan alla

mA 4.3. EI VIELÄ TÄNÄÄN, TI TAI KE

Yöpakkasta ollut vähemmän mitä ennusti, jäätyminen edistynyt mutta vielä ei kestä pinta kävelyäkään reiteillä. Ensi yön pakkanen voi riittää, eli tiistai on mahdollinen luistelupäivä - keskiviikko näyttää todennäköiseltä. Muutamista yöpakkasen asteista kiinni :)

 • TALVIPYÖRÄILY: Jäällä reitit merkitty sinisillä aurauskepeillä, alkaa olla hyvät olosuhteet fatbikeilla! Varsinkin latu-uralla pystyy nyt hyvin pyöräillä. Suosittelemme naskaleita pyöräilyyn mukaan sillä lämmin jakso kestänyt 8pv ja vaikka jäätä on yli 50cm, voi yllätyksiä aina luonnonjäillä esiintyä kun liikutaan laajalla alueella.
  • Uraa päästään huoltamaan seuraavilla lumisateilla, jolloin on selkeämpi jääbaana jossa pysyä.

Pe 1.3. ensi viikon alussa jatkuu retkiluistelut!

Ma-Ti tienoilla jatkuu retkiluistelut! Jäillä kierros tehty ja luistelureittien päällä oleva paksu vesikerros alkanut pikkuhiljaa jäätymään. Viikonlopun yöpakkaset ovat lauhat, joten sunnuntai voi tulla liian aikaisin luisteluille.

Maanantai mahdollinen päivä ja tiistai jo todennäköinen päivä kauden jatkumiselle! Ethän mene kokeilemaan luistelua ennen ilmoitustamme, ettei jäätymässä oleva jäänpinta rikkoudu luistelukelvottomaksi.

 • TALVIPYÖRÄILY: Topeliuksen Polulla oli hienoa pyöräillä! Luistelureittien reunoilla kierretty fatbikeilla, jäällä vähän pehmeää menoa ajoittain, mutta latu-uraa pitkin pääsee. Viikonloppuna olosuhde paranee, ota viikonloppuna naskalit mukaan sillä jääreittejä ei ole pystytty huoltamaan viikkoon.
 • HIIHTOLADUT & LUMIKENKÄILY: Puulajipuistossa olosuhteet kunnossa viikonloppuna!

To 29.2. ensi viikolla pakastaa

Ensi viikolle näyttää vihdoin pakkasta ja päästään taas retkiluisteluiden pariin! Kun pakkasjakso alkamassa niin raportoimme, että kuinka nopeasti päästään luisteluille pakkasten alettua.

Ma 26.2.

Jääaktiviteeteista on nyt pieni tauko luvassa, kunnes yöpakkaset palaavat. Maastossa lunta mukavasti! Jäillä oleva vesi sulamassa ja reitit veden vallassa.

 • HIIHTOLADUT: Maastoladut suosituksena!
 • LUMIKENKÄILY: Puulajipuiston merkityt polut kutsuvat! Kokonharjun lenkillä Suomen pisimmät puut.
 • TALVIPYÖRÄILY: Puulajipuistossa 5km Puulajireitti ja harjualueella Topeliuksen Polku reitteinä
 • LETTUKOTA: Auki rannassamme ti-ke klo 12-16. Lisää tästä.
 • INKERITALON VOHVELIKAHVILA auki viikot 8-10 torstaista sunnuntaihin
 • AVANTO JA RANTASAUNA: Viikot 8 ja 9 ma-pe klo 15-18, La-Su klo 14-18.
 • VÄLINEVUOKRAAMO ravintolasta käsin klo 10-16

PE 23.2. KLO 23 HUOMISESTA JA ENSI VIIKOSTA

Vauhdikas jääpäivä, vauhdikkaine käänteineen - valtava kiitos kaikille tulleille Soihtuluistelu-tapahtumaamme! Alkuillan aikana reiteille alkoi nousta sen verran vettä ja noussee edelleen, että lauantaista lähtien luistelureitit ovat kiinni. Odotellaan pakkasia.

 • HIIHTOLADUT: Maastoladut suosituksena! Jäällä voi olla pehmeää kyytiä.
 • LUMIKENKÄILY: Puulajipuiston merkityt polut kutsuvat! Kokonharjun lenkillä Suomen pisimmät puut.
 • TALVIPYÖRÄILY: Puulajipuistossa 5km Puulajireitti ja harjualueella Topeliuksen Polku reitteinä!Luistelureitillä (niemenkärjestä jäälle lähtien) voi omaa harkintaa käyttäen liikkua, oletettavasti lauantaina reitit eivät ole kokonaan veden vallassa vaan keskellä olisi pyöräiltävä ura. Sunnuntaina todennäköisesti vettä nousee jo reippaammin.
 • LETTUKOTA: Auki rannassamme lauantaina 12-16 ja ensi viikon ti-ke klo 12-16. Lisää tästä.
 • INKERITALON VOHVELIKAHVILA auki viikot 8-10 torstaista sunnuntaihin! 8. viikolla avoinna to 12-18, pe 12-21, la 15-18, su 12-17.
 • AVANTO JA RANTASAUNA: Viikot 8 ja 9 ma-pe klo 15-18, La-Su klo 14-18.
 • VÄLINEVUOKRAAMO lauantaina auki 15/16 saakka, sunnuntaista alkaen välinevuokraukset ravintolasta käsin.

Pe 23.2  SOIHTUPÄIVÄ

klo 17.30: TILANTEEN MUUTOS, LÄHTÖ NIEMENKÄRJESTÄ!!

klo 16: Harjun Portin rannan - Niemenkärjen välillä n. 100m alue, jossa vettä noussut jäälle reilusti - ( sukat tulee kastumaan), mutta rannastakin voi silti lähteä. Suositellaan Niemenkärjestä lähtöä! Rata luisteltavissa, mutta pieniä lätäköitä paikka paikoin.

klo 12: Lämmintä. Tällä hetkellä jäänpinta on erinomainen ja radalla mukavasti porukkaa, mutta kelin ollessa lämmin emme osaa varmuudella sanoa, kuinka pitkään jäänpinta kestää hyvässä luisteltavassa kunnossa: 6 vai 16 tuntia.  Oletuksemme on, että pintaa kestää kondiksessa iltaan, sillä vasta eilen meni plussalle, mutta takuita ei voida antaa. Tapahtumatiedot tästä

Iltatapahtuma pidetään joka tapauksessa ja tuikut sytytellään ohjelman mukaisesti! :) Pyöriä ja sähköpyöriä illalle vapaana! Potkurilla radalla pääsee jokatapauksessa (vuokraamosta loppuun varattu illalle)

LAUANTAI-->: Lauantaista lähtien luistelut näyttävät epätodennäköiseltä lämpimien öiden jatkuessa.

Ke 21.2. perjantainA soihtuluisteLLAAN + VIIKONLOPUSTA

Tällä hetkellä radat erinomaisessa kunnossa ja tilanne sama torstaina. Torstaina menee keli lämpimäksi, tämän hetkinen arviomme on että rata pysyy luisteltavassa kunnossa perjantain ajan! Lauantai vielä epävarma yöpakkasen puuttuessa, mutta mahdollinen. Potkuri- ja pyöräilykunnossa reitit joka tapauksessa.

Perjantaina ulkotulet sytytellään klo 17 mennessä Harjun Portti-Kruunupuisto-Kaarnalahti välille.
Muistutuksena, että Harjun Portti-niemenkärki (lähtösuora) alueella on ehdottomasti pysyttävä luistelureitillä ja liikkuminen tällä alueella vain luistelureittiä pitkin - eli noudata opasteita.

Lisäsimme tapahtumaa varten rantasaunan+avannon olevan saatavilla perjantaina klo 21 saakka, katso tapahtumatiedot tästä!

Ma 19.2. klo 15

Reittejä höylätty tänään koko päivä, fantastinen olosuhde! Lähtö omasta rannasta ja Valkialampi auki - eli kaikki muut reitit avoinna pl Siplahti. Kaikki reitit kun kiertää, tulee n. 14 km luistelut.

 • HIIHTOLADUT: Ladut ajettu jäälatuineen tänä aamuna
 • TALVIPYÖRÄILY: Luistelureitillä (kun jäätynyt) vuokraamon sähköfat ja sähkömaastopyörillä hyvä viilettää! Jäälatujen vapaan uralla pyöräiltävässä fatilla myös siinä.
 • LETTUKOTA: Auki rannassamme ti-ke klo 12-16, pe Soihtuluistelussa klo 17-21 ja lauantaina 12-16. Lisää tästä.
 • INKERITALON VOHVELIKAHVILA auki viikot 8-10 torstaista sunnuntaihin! 8. viikolla avoinna to 12-18, pe 12-21, la 15-18, su 12-17.
 • AVANTO JA RANTASAUNA: Viime hetken lisäyksenä myös ma-ti (viikoilla 8-9), eli joka päivä rantasaunaan! Ma-Pe klo 15-18, La-Su klo 14-18.
 • VÄLINEVUOKRAAMO joka päivä 16.00 saakka auki, palauttaa voi ravintolan puolelle.

19.2.: Fantastinen olosuhde ja jää on kirkkaana, parissa kohdin varovaisuutta noudattaen pattien kohdalla (jäätyneitä patteja kun pintajää rikkoutunut ja noussut koholle). Näitä höyläillään tänään.

SU 18.2. Luistelemaan 14km reiteille +ENSI VIIKKO

Reitit käyty läpi ja jäällä ollut vesi jäätynyt muilla reiteillä paitsi Valkialammella ja lähtösuoralla, nämä lenkit suljettu tänään. Avoinna olevat reitit hyvässä kunnossa. Lähtö Niemenkärjestä. Huomenna lähtö omasta rannasta ja Valkialampi aukeaa. Siplahtea yritetään avata maanantaina. Ensi viikolla kannattaa suunnata jäille!

La 17.2. Sunnuntaina mahdollisesti luistellaan n.14 km reiteillä

Klo 13.00: 14 jäätyötunnin jälkeen kaikki muut reitit auki pl. Siplahti! 14km luisteltavaa, toivottavasti jo sunnuntaille. Jäällä painoa ja lämmin keli, joten työntää vettä reiteille paikoin paljonkin. Kohta menee pakkaselle ja alkaa tuulemaan - riittääkö jäätämään kaikki vesikohdat, nähdään vasta su-aamuna. Oletuksemme on että riittää.

HUOM; Jos su luistellaan, lähtö su niemenkärjestä: Lähtösuoralle noussut reippaasti vettä ja tuskin jäätyy huomiseksi.

Klo 8.20:
Jäällä hurjat olosuhteet ja paljon töitä jokainen satametrinen, mutta useampi kilometri ollaan saatu reittejä auki jo. Tänään luistelu on vetistä, sunnuntaille näyttäisi paremmalta. Iltapäivän puolella tarkempi reittiraportti, että mitä saadaan auki ja mistä lähdetään sunnuntaina.

HIIHTOLADUT: Urakoitsijalta saatiin tieto, että ajavat iltapäivällä ladut (ei jääreittejä)

To 15.2. LÄHIPÄIVIEN ENNUSTETTA

klo 14.45: Kaikki muut reitit auki ja hienossa kunnossa pl. Siplahti, joka vaatii traktorilla linkouksen (perjantaina). Railoja toki on, mutta jää on upeassa kunnossa!

Perjantai: Hienot olosuhteet luvassa! Siplahti lingotaan auki, mutta ei työstetä pintaa täällä erikseen kuntoon pe.
Lauantai: Pe-la yölle hurja myräkkä luvassa hankalalla lämpötilalla: Lauantai-aamuna suunnataan reiteille kolmen koneen voimin, mutta lauantaille ei voi vielä luvata, että montako kilometriä luisteltavaa löytyy. Iltapäivän luistelut mahdollisia. Raportoidaan lauantaina olosuhdetta ja aukiolevia baanoja n. klo 10.
Sunnuntai: Ainakin upeaa ulkoilukeliä näyttää ja lauantaina työskennellään reiteillä kovasti. Oletuksena sunnuntaille hieno luistelupäivä luvassa!

 • HIIHTOLATUJEN HUOLTO: Myräkän jälkeen eli sunnuntaina.  Latuseurantaan pääset tästä.
 • LETTUKOTA: Auki rannassamme ti-ke 20.-21.2. klo 12-16. Lisää tästä.
 • AVANTO JA RANTASAUNA: Ke-Pe klo 15-18, La-Su klo 14-18.

Ke 14.2. 17 km auki

Osalla reiteistä jäädyteltiin edelliset 2 päivää railojen takia, mutta pumppujen kanssa tulleiden ongelmien takia suunniteltua vähemmän. Radat tasaisessa, hienossa kunnossa juuri nyt. Muista varoa railoja, niitähän on myös jäädytetyillä osuuksilla ja aina luonnonjäillä liikuttaessa!

Keliennuste näyttää aikamoista lumisadetta lähiaikoina, joten jäädytyksiä ei jatketa. Keskitytään auraukseen ja puhtaanapitoon! Seurataan ennusteen toteutumista.

Ma 12.2. aurinkoinen viikko

Loistavat säät luvassa, jäät ovat erittäin tasaisessa kunnossa.
Päätimme laittaa olosuhteet kuitenkin aivan vimpan päälle ja jäädytellä railoja umpeen: teemme radalla jäädytystöitä ma-ke aikana Harjun Portti-Kruunupuisto-Kaarnalahti-Valkialampi reiteillä!

Jäädytystyöt ovat erittäin hitaita ja jäädytettävillä osuuksilla on kyltit kertomassa kyseisen reitin olevan tuolloin kiinni - jäädytetään vaiheittain.

Pe 9.2. 17 km auki

Reitit hienossa kunnossa ja kaikki auki, kovilla pakkasilla railoja syntyy - ne näkee hyvin ja keskitytään reitin puhtaanapitämiseen viikonloppuna!

 • LETTUKOTA: Auki rannassamme la 10.2. klo 12-17. Lisää tästä.
 • TALVIVAELLUSREITIT: Huollettu maanantaina, hyvältä näyttää olosuhde pyöräilyyn ja hiihtoon.
 • AVANTO JA RANTASAUNA: Ke-Pe klo 15-18, La-Su klo 14-18.
 • VÄLINEVUOKRAAMO: La klo 10-16, Su klo 10-15 (palauttaa voi ravintolan puolelle)

KE 7.2.

Höyläillään reittejä pitkin viikkoa, tänään mukava lämpötila, huomenna vähän vilakampaa kyytiä. Viikonloppuna 17 km reittejä auki ja erinomaisessa kunnossa!

Ma 5.2. reitit loistavassa kunnossa

Aamulla reitit putsattu, hienot olosuhteet reiteillä!  Kaikki 17 km auki. Nyt näyttää keliennuste hyvin tasaiselta, putsaillaan ja huolletaan, höylätään reittejä tarpeen tullen aamuittain ilman erillisilmoitusta.
(Myös uutta Haataansaaren paluulenkkiä pidetään auki, mutta vaatii höyläystä).

 • JÄÄLADUT: Jäälatujen ja talvivaellusreittien huolto iltapäivällä.
 • AVANTO JA RANTASAUNA: Ke-Pe klo 15-18, La-Su klo 14-18.
 • Muista pe 23.2. Soihtuluistelutapahtumamme

Su 4.2. fantastinen jää

Luistelureitit putsattu aamulla, upeat olosuhteet! 17 km auki. Latu-urakoitsijalta saatiin tieto, että jäälatuja ei tänään pystytä poikkeuksellisesti huoltamaan (huoltavat maanantaina)

Pe 2.2. klo 19 erinomainen jää!

17 km reitit ja kertaalleen höylätty, loistava jää! Huomenna ratojen putsaus 08.30-10 välillä.
Haataansaaren paluulenkki (uusi, tilapäinen lisäreitti) on tosin kohtalaisessa kunnossa, se oli tänään tuiskulumesta tukossa, joten sitä ei ole paljoa rassattu. Pystyy luistelemaan. Ratakartta auki tästä

To 1.2. erinomainen jää viikonloppuna, 17 km auki

Helmikuu käynnistyy hienoissa tunnelmissa: Jos tämän päivän lämmin keli ei tuota yllätyksiä, päästään huomenna höyläämään reittejä erittäin hyvään kuntoon. Ratojen kunto nyt hyvä/erittäin hyvä ja kaikki auki. Haataansaareen avattu paluulenkki (normaalireitin lisäksi), joka pyritään perjantaina höyläämään luistelukuntoon.

Viikonlopun tärpit alla ja ratakartta auki tästä

 • VÄLINEVUOKRAAMO: Pe klo 10-15, La 10-16, su 10-15. Muina päivinä vuokraukset ravintolasta.
 • LETTUKOTA & RAVINTOLA: Lettukota auki lauantaina klo 12-17. Kahvila-ravintolamme auki pe 8.30-20, la 9-21, su 10-18.
 • PUNKAHARJU LUISTELU: Lauantaina lähtö klo 10. Kisa/tapahtuma kestää n. tunnin verran, reitit auki kaikille kävijöille tapahtuman aikana. Ilmoittaudu tästä.
 • AVANTO JA RANTASAUNA: To klo 15-17, pe klo 15-18, la-su 14-18! Hinta 7€/kerta.

Ti 30.1. Klo 10 Loistava olosuhde!

Olikin hieman pakkasta, loistava luistelu olosuhde tänään!

Ma 29.1. klo 11 lämmintä lähipäivinä

Jää tänään arviomme mukaan vielä hyvin luisteltavissa, oletettavasti pinta pehmenee iltapäivän lopuksi. Ensi yölle ei ole pakkasta, joten tiistain luistelut epävarmoja. Ti-Ke yölle näyttää yöpakkasta, eli keskiviikon olettaisi onnistuvan!

Nollakelien aikaan mennään kuitenkin päivä kerrallaan, radan luistelukunnon näkee aamuisin ja mahdolliset lumisateet vaikuttavat näissä keleissä nyt paljon. Seurataan tilannetta!

La 27.1. Klo 22

Huomenna hienot olosuhteet, radat huolletaan aamusta. Tervetuloa!

pe 26.1. klo 9.30  hienot luisteluolosuhteet

Kova pakkanen viime yönä, kaikki vesikohdat umpijäässä ja höyläys on käynnissä. Kaikki reitit auki, hyvä/erinomainen jää! Lähtö Harjun Portin rannasta.

VÄLINEVUOKRAUKSET: Pe klo 10-16 ravintolasta, vuokraamo la 10-16, su 10-15.
LETTUKOTA: HUOM! Lettukotaa ei pystytä avaamaan teknisten ongelmien vuoksi. Kodassa koneellinen savunpoisto, joka ei toimi. Yritetään korjata ensi lauantaille. Ravintolasta saatavilla vohveileita!
AVANTO+RANTASAUNA: Pe klo 15-18, la-su 14-17. Ensi viikosta lähtien myös arkipäivisin ke-to!
TALVIVAELLUSREITIT & JÄÄLADUT:Jäälatujen ajo pe, pyöräilijät ja kävelijät voivat liikkua tampatulla vapaan hiihtotavan ladulla. Latuseurantaan pääset tästä.

To 25.1. perjantaista alkaen 17 km auki!

Kaikki reitit aurattu eilisen sateen jälkeen: Muutamaa paikkaa lukuunottamatta ei ole nostanut paljon vettä reiteille, eli luistelemaan pääsee perjantaina! Höyläys aloitetaan perjantaina, radan pinnassa nollakelissä satanutta lunta, tuo kun höylätään pois niin erinomainen jää luistelulle!

Huom perjantain luisteluissa: Perjantain aikana nähdään, onko kaikki lätäkkökohdat jo jäässä - oletettavasti kannattaa kiertää nuo muutamat lätäköt, sillä jäätyminen voi olla vielä kesken. Infotaan vielä perjantaina, että onko kohtia jossa varottava vai voiko mennä täyttä päätä.
Nollakelissä satanut lumi takertunut jään pintaan, lähtee perjantain höyläyksessä pois ja loistava jää odottaa

Ti 23.1.  KAIKKI REITIT AURATTU. LÄHTÖPAIKKA LÄHIPÄIVÄT NIEMENKÄRJESTÄ. lähipäivien ennuste

klo 15.30:
Saimme kaikki reitit eli 17 km aurattua ison urakan jälkeen auki! Lähtöpaikka ainakin ke-pe niemenkärjestä varalähtöpaikalta, sillä lähtösuora (Harjun Portti - niemenkärki) on noussut vettä radalle reippaasti. Muualla vettä ei ole vielä noussut ja auraus saatiin tehtyä myös leveänä.

KE LUISTELUT: Ke pääsee luistelemaan, mutta pinta voi pehmetä päivän mittaan.
TO LUISTELUT:  Oletettavasti pinta pehmeä.
PE LUISTELUT: Jos vettä ei nouse radalle ke-to suuria määriä, pääsee perjantaista alkaen hienoissa olosuhteissa jäälle. On myös mahdollista, että rata joudutaan pitämään pe kiinni, jos nousee paljon vettä reiteille ja jäätyminen vielä kesken. Tämä selviää to-aamuna sitten.
LA-SU LUISTELUT: Pitäisi olla erinomaiset olosuhteet reiteillä! Oletettavasti lähtöpaikka siirtyy takaisin omaan rantaamme lauantaina. Lettukota avoinna rannassamme lauantaina klo 12-17.

klo 10.30: Valtavan tuulen, sateen ja lämpiävän kelin myötä iso osa reiteistä aivan tukossa tuiskulumesta ja osa märkänä. Putsaus käynnissä ja infotaan kun työ etenee mutta hidasta on - niemenkärjestä pääsee muutaman kilometrin etenemään. Tänään ei luistella vielä.

Su 21.1. hyvät olosuhteet, 17 km auki

Nyt on lumimyräkän jäljet putsattu reiteillä, kaksi päivää lumentyöntöä. Tänään reitit höylätään kertaalleen (reitin pinnassa lunta) ja jään olosuhde on aika hyvä! Plussajakso tulossa, mutta lyhyeltä jaksolta näyttää.

Pe 19.1. klo 15 lauantaina 17km luistelureittejä auki!

Hurja lumimäärä ja tuisku, mutta niin vain olemme saaneet aurattua kaikki luistelureitit auki! Heti aamusta pääsee luistelemaan, lauantain aikana Siplahden ja Haataansaaren lenkit putsaillaan luistelukuntoon + putsaillaan muita reittejä tarkemmin.

Lauantaina välinevuokraus ravintolasta käsin, sunnuntaina vuokraamo auki klo 10-15!

To 18.1. tänään ei reittihuoltoa

Myräkkäpäivä, tänään ei reittihuoltoa. Reitit aamupäivän ajan luisteltavissa. Pe-aamuna alkaa reitin puhdistaminen lumesta osa kerrallaan.

Raportoidaan pe-aamuna töiden edistymisestä, penkkoja on levitetty pitkin viikkoa todella paljon, joten ennustamme perjantaina aurausten edistyvän kohtalaisen hyvin. Viikonloppuna luistellaan!

KE 17.1. n. 17 km auki ja hienossa kunnossa

Hienossa kunnossa luonnonjää tällä hetkellä (toki löydät aina reiteiltä joitain töyssyisempiä kohtia). 17 km auki. Reittihuoltoa jatketaan tuttuun tapaan joka päivä. Siplahden reitti on avautunut myös kokonaan.

Ma 15.1. n. 15 km auki ja hienossa kunnossa

Hienossa kunnossa luonnonjää tällä hetkellä (toki löydät aina reiteiltä joitain töyssyisempiä kohtia). 15 km auki. Reittihuoltoa jatketaan tuttuun tapaan joka päivä ja arviolta huomenna avataan Siplahden reitti kokonaan, jotta 17km reitistö auki.

JÄÄLADUT: Seuraava jäälatujen huolto loppuviikosta, sillä lunta satelee ennusteen mukaan joka päivä. Latuseurantaan pääset tästä.

Su 14.1. klo 11.10  Reitit erinomaisessa kunnossa

Reittihuolto toimii tuttuun tapaan joka päivä, aamulla reitit putsattu. Jää alkaa olla erittäin hyvässä luistelukunnossa!

Pe 12.1. REITTIEN KUNTO hyvä, N. 15 KM LUISTELUREITTEJÄ

muokattu ke 10.1. päivitystä
Päivittäinen höyläys ja työnteko kantaa hedelmää - pinta on reitillä jo hyvä! Siplahden reitti saatu puoliväliin asti auki, eli luisteltavaa n. 15 km matkan edestä:

 • Kaarnalahden lenkki n. 2 km
 • Haataansaaren lenkki (edestakaisin) n. 5 km
 • Harjun Portti - Kruunupuisto (edestakaisin) n. 5 km
 • Valkialammen lenkki n. 2 km
 • Siplahden reitti n. puoliväliin saakka n. 2 km
  • Avautuu kokonaan ensi viikolla

VÄLINEVUOKRAUKSET: Ravintolasta päivittäin 10-15, vuokraamo auki la 10-16, su 10-15 (palauttaa voi myöhemminkin).TALVIPYÖRÄILY onnistuu auratulla luistelureitillä nyt (reitti on leveä ja reunoilla pitoa).
HIIHTO: Kaikki jääladut nyt myös vapaalla hiihtotavalla, urakoitsija osti uuden lanan. Latuseurantaan tästä.
AVANTO+RANTASAUNA: Harjun Portin rannassa pe klo 15-18, la-su 14-17.
muokattu ke 10.1. päivitystä

Ma 8.1. N. 15 KM LUISTELUREITTEJÄ

Radan kunto paranee, nyt jo mukavassa kunnossa pääpiirteittäin (lähtösuora vielä töyssyisempi). Lähipäivien päivälämpötilat plussalla, joka auttaa entisestään. Viimeinen kiinni ollut reitti eli Siplahden reitti saatu puoliväliin asti auki, eli luisteltavaa n. 15 km matkan edestä.

SU 7.1.

Radan kunto paranee: Eilen höylätty läpi päivän ja tänään jatkuu!

PE 5.1. viikonlopUN RATATIEDOT, 13 km auki

Klo 15: Lähtöpaikka saatu omaan rantaan! 1 km mittaisen lähtösuoran jää vaatii kuitenkin paljon työtä, jonkinlaiseen luistelukuntoon se saataneen lauantaina. Eli lähteä voi joko niemenkärjestä tai rannastamme. Kokeneen retkiluistelijan jäät.

Klo 9: 12 km auki nyt ja päivitetään iltapäivästä lisää, jos lisälenkkejä aukeaa. Reittien höyläys aloitettu keskiviikkona, mutta näin kylmillä keleillä höylä ei hirveästi pure jäähän. Jää on ihan kohtalaisessa kunnossa kokeneelle luistelijalle, pl. Haataansaaren reitti, jossa jää ei vielä kummoinen. Jatketaan höyläystä tänään ja katsotaan parantaako olosuhdetta. Upeat pakkasmaisemat jäällä ja hyvällä pukeutumisella tarkenee!

 • Pe-su välinevuokraukset klo 10-15 aikana.
 • Harjun Portin rannassa rantasauna+avanto pe klo 15-18, la-su 14-17.
 • Talvipyöräily onnistuu auratulla luistelureitillä nyt (reitti on leveä ja reunoilla pitoa).

Reitit 5.1:

 • Kaarnalahden lenkki n. 2 km
 • Haataansaaren lenkki (edestakaisin) n. 5 km
 • Niemenkärki - Kruunupuisto (edestakaisin) n. 3 km
 • Valkialammen lenkki n. 2 km

Siplahden reittiä aloitetaan tänään työstämään ja samalla tutkitaan, että päästäänkö lähtemään omasta rannasta viikonloppuna.

Ke 3.1. klo 15.20 HUOMENNA N. 12 KM REITTEJÄ AUKI

Koko päivän onnistuneiden jäätöiden myötä huomenna avautuu n. 12 km reittejä. Näistä reiteistä Kaarnalahden reitillä pystyttiin tänään aloittamaan jo höyläys, huomenna muihin. Jää on on kohtalaisen mukavassa kunnossa kokeneelle luistelijalle. Reittien lähtö (ainakin) to ja pe niemenkärjestä varalähtöpaikalta.

ITi 2.1. klo 15.30 luistelukausi kausi käynnistyy torstaina!

Jäätyöt saatiin vihdoin käyntiin rapsakassa -25 asteen pakkasessa. Keskiviikkona jatketaan radan valmisteluja ja torstaina avautuu reitit luistelulle, todennäköisesti n. 12km reiteillä (Niemenkärjestä Kruunupuistoon, Valkialampi, Kaarnalahti, Haataansaari). Lähtöpaikka ainakin to ja pe ajan varalähtöpaikalla niemenkärjessä (900m vuokraamosta), omaan rantaan pääsyä vielä tutkaillaan.

Jäätä päästään huomenna keskiviikkona tai viimeistään torstaina höyläämään ja sitten pystytään jäänpinnasta tarkemmin kertomaan. Näyttäisi olevan ihan ok ensi-ajoilla.

pe 29.12. LUISTELURADAN TEKO ALKAA UUDEN VUODEN JÄLKEEN

Edistystä: Jäällä olevien vesikerroksien kuivuminen etenee hitaasti, mutta etenee kuitenkin! Näiden täytyy siis jäätyä, jotta pääsemme reitin tekoon millään kojeella (kts aiemmat päivitykset Punkaharjun jäätilanteen etenemisestä).

Viime päivien sekä tulevan sääennusteen perusteella uskomme että ti 2.1. alkaa luistelureitinteko.
HIIHTO / TALVIURAT: Jäälatuja on tänään päästy tamppaamaan ensi kertaa kelkalla, latu-urakoitsija jatkaa huoltoa lauantaina. Katso latujen huoltoseuranta täältä.

Ke 27.12. luistelu saa vielä odottaa

RETKILUISTELU: Tasan kuukausi (!) on jäillä jo mittailtu, mutta Punkaharjun jäätilanne on valitettavasti heikko - vieläkään ei asiaa huoltokalustolla jäälle. Lunta tulee taivaalta tasaiseen tahtiin, joka lykkää kantavan jääkerroksen vahvistumista ja aiheuttaa aina seuraavan olosuhteen muuttumisen jäällä, sekä tuo pakkaslumi eristää jäätymistä. Erikoisen pitkään kestää tämä vaihe.
Tänään suoritettu taas mittauskierros: Vesikerrosta ja osittain jäätynyttä kohvaa on ohuen teräsjään päällä kauttaaltaan rannoillamme. Joulunpyhinä satanut lumi nostatti lisää vettä jäälle.

 • HIIHTO: Maastossa olevat laduista osa auki, jääladut eivät vielä auki. Katso latujen huoltoseuranta täältä. Suosituksena Tutkimusmetsän lenkki 7,5km.
 • LUMIKENKÄILY: Lunta on lumikenkäilyyn jo mukavasti puulajipuiston reiteillä!
 • TALVIPYÖRÄILY: Topeliuksen Polku, puulajipuiston tiet tällä hetkellä suositeltavina kohteina. (jääreitit eivät auki)

Pe 22.12.

Ei vieläkään asiaa huoltokalustolla jäälle, ke 27.12. vakaa pyrkimys päästä aloittamaan!
Lähialueillamme ei vieläkään eheää jääkerrosta mittauksissa. Kahden jääkerroksen välissä on vesikerros. Kun tuo kerros jäätyy, on riittävän kantava jää ja pääsemme kalustolla jäälle. Katsotaan joulun jälkeen. Uuden vuoden luistelut? Hyvin mahdollista.

KE 20.12. JOULUN AKTIVITEETTIVINKIT

 • VÄLINEVUOKRAUKSET JOULUNA: Vuokraamme joulun pyhinä välinevuokraamon tuotteet 22.12. ja 23.12. - nyt saat joulun aikana min. 2 päivän varauksiin -15% alennuksen! Katso hinnasto ja valikoima tästä.
 • HIIHTO: Maastossa olevat laduista osa auki, jääladut eivät vielä auki. Katso latujen huoltoseuranta täältä. Suosituksena Tutkimusmetsän lenkki 7,5km.
 • LUMIKENKÄILY: Lunta alkaa olla lumikenkäilyyn jo mukavasti puulajipuiston reiteille!
 • TALVIPYÖRÄILY: Topeliuksen Polku, puulajipuiston tiet tällä hetkellä suositeltavina kohteina. (jääreitit eivät auki)
 • RETKILUISTELU: Jääreittien suhteen täytyy vielä odottaa joulun yli näillä näkymin: Jäät ovat kehittyneet erittäin heikosti Punkaharjulla, emme ole vielä päässeet huoltokalustolla jäälle (kts. aiemmat päivitykset). Tutkailemme vielä jäätilannetta tänään ke 20.12.
 • AVANTO JA RANTASAUNA: Harjun Portin rannassa 22.-23.12. sauna klo 15-18, hintaan 7 €. Avantoa voi käyttää aukioloaikojemme puitteissa myös muina aikoina, hintaan 5 €. Maksut ravintolaan tai Mobilepaylla.

Kahvila-ravintolamme auki:
pe-la klo 9-19, su klo 10-16, ma 25.12. suljettu, ti 26.12. klo 10-18

Ma 11.12. suvikeliä odotellessa

Ei etene jääkerroksen vahvistuminen Punkaharjulla: Lähialueillamme on ohut kerros jäätä, jonka päällä nyt kerros kohvaa, vesikerros ja lunta. Näissä olosuhteissa ei päästä poistamaan lunta millään työkalulla tällä viikolla. Samanlainen jäiden tulo kuin kolmena viime talvena siis. :)

Nyt toivotaan lyhyttä suvikeliä (ennusteessa on keskiviikolle), jotta kohvakerros pääsisi jäätymään ja pääsisimme radan työstöön. Seuraillaan tilannetta ja viikon sääennusteen etenemistä. Lunta tulee siihen malliin, että eiköhän tällä viikolla hiihtokausi saada käyntiin!

To 7.12.

Samaa viestiä kuin aiemmin, jäät vahvistuvat hitaasti ja epätasaisesti tässä ympärillämme - jäiden muodostumisen aikaan satoi paksu kerros lunta, joka selittää jäätymistahdin. Täytyy vielä odottaa, että huoltokalustoa pystytään viemään jäälle. Seuraavat tutkailut maanantaina.

Ti 5.12.

Pidempi mittauskierros tehty, vaikka melkein -20 astetta pakkasta niin hitaanlaisesti etenee jäätyminen: Ei vielä asiaa huoltokalustolla jäälle. Jäällä on täällä Tuunaansaaressa paikoin reipaskin kerros pakkaslunta, joka hidastaa jäätymistä todella paljon.

Hieman pitää saada jäänpaksuutta lisää heikoimpiin kohtiin, jotta päästään lunta poistamaan - vaikka sitten työnnettävällä lingollakin. :) Kauden avaus kuitenkin ensi viikon aikana ihan mahdollinen, sillä kylmiä lämpötiloja näyttää.

Ma 4.12. mittoja, mittoja

Rannoilta mittailtu, ihan vielä ei huoltokalustolla mennä jäälle, mutta hetki lähenee! (omassa rannassa vettä jäällä ja niemenkärjessä saisi muutaman sentin jää vielä vahvistua).
Huomenna tehdään pidempi mittauskierros, lyödään huoltosuunnitelma lukkoon ja ryhdytään merkkailemaan rataa.

Pe 1.12. jäätyminen etenee

Ensimittailut rannoiltamme tehtynä, jäätyminen etenee! Jäällä oleva lumi hidastaa jäätymistä, mutta pakkasennusteen ollessa kova, päästään ensi viikon alussa tekemään pidempi mittauskierros. Parhaassa skenaariossa ensi viikolla ehkä jopa huoltokalustolla ensipiirtoja reitintekoon!

LUMIKENKÄILY/HIIHTO: Latupohjia tamppailtu maastossa (ei vielä hiihtokunnossa), lunta alkaa pikkuhiljaa olla riittävästi ensimmäisiin lumikenkäilyihin maastossa.

Ma 27.11. ENNUSTE NÄYTTÄÄ HYVÄLTÄ!

Järvet jäätyneet ja saimme myös lunta! Talvireitistöt eivät vielä avoinna, mutta retkiluistelujen suhteen sääennuste näyttää loistavalta (eli kylmältä).
Ohuen jääkerroksen päälle satanut lumi hidastaa järvien jäätymistä, mutta eiköhän jäätyminen kuitenkin koko ajan etene.

Milloin jääreitit aukeavat? Pääsemme työstämään reittejä kun jää alkaa kantamaan kalustoa: Jäänlaatu vaikuttaa, mutta jäänpaksuus oltava n. 10cm luokkaa, jotta mittailemme jäänpaksuutta rantoja kauempaa (aloitellaan ensimittailut loppuviikosta) ja huoltokalustomme vaatii karkeasti n. 15cm paksuisen jääkerroksen. Nykyisillä sääennusteilla täysin mahdollista saada luistelut käyntiin n. parin viikon kuluttua.

27.11. kuva rannastamme

Pe 17.11. järvet jäätymässä

Lämpötila mukavasti pakkasella ja järvet jäätymässä, toiveet korkealla aikaiseen kauden aloitukseen!

TO 2.11.2023 uutta kautta odotellessa

Talvi lähestyy! Ensi talvena luistelureitin ylläpito aloitetaan taas tuttuun tapaan heti kun mahdollista ja teemme kaikkemme reittien aukiolon ja niiden laadun eteen läpi talven. Kaikkien reittien ollessa auki baanoja n. 17 km. Radalla on ratamaksu, jolla huoltokalusto ja päivittäinen työ mahdollistetaan.

Milloin kausi alkaa Punkaharjulla? Voit tutustua alempaa aiempien vuosien vauhdikkaisiin käänteisiin reittihuollossa, viime talvien reittitietoihin ja tilastoihin. Reiteillä aurataan, höylätään, lingotaan, jäädytetään monenlaisella välineellä. Punkaharjun luistelureitti on ollut avoinna jokaisena talvena toimintamme aikana useiden kuukausien ajan!

kUVIA VIIME KAUSILTA

Talvivaellusreitit kulkevat luistelureittien vieressä monin paikoin.

Topeliuksen Polku on ympärivuotinen reitti harjulla, polku ohittaa Kaarnalahdessa luistelureitit

aiemmat luistelupäiväkirjat

lUISTELUKAuden kestoja

 • 2022-2023: Kausi alkoi 4.1.2023, ratojen ylläpito loppui huhtikuun alussa
 • 2021-2022: Kausi alkoi 23.12.2021, ratojen ylläpito loppui huhtikuun alussa
 • 2020-2021: Kausi alkoi 8.1.2021, ratojen ylläpito loppui maaliskuun loppupuolella
 • 2019-2020: Kausi alkoi 1.1.2020, ratojen ylläpito loppui maaliskuun puolivälissä
 • 2018-2019: Kausi 12.12.2018, ratojen ylläpito loppui maaliskuun puolivälissä
 • 2017-2018: Kausi alkoi 12.1.2018, ratojen ylläpito loppui huhtikuun alussa
 • 2016-2017: Kausi alkoi 19.12, ratojen ylläpito loppui maaliskuun lopulla
 • 2015-2016: Kausi alkoi 29.12., ratojen ylläpito loppui maaliskuun lopulla
 • 2012-2013: Kausi alkoi 28.12., ratojen ylläpito loppui huhtikuun alussa
toteutus Mainostoimisto AdBar