Varaa majoitus

Retkiluistelupäiväkirja

Retkiluistelu on sääolosuhteille erittäin altis laji, jossa radan kunto ja aukiolevat osuudet vaihtelevat, jopa saman päivän aikana. Luistelukausi alkaa yleensä vuodenvaihteessa ja kestää yöpakkasista riippuen jopa huhtikuun alkuun saakka. Luisteluliput ostettavissa ravintolasta & vuokraamosta.
Pääsääntöisesti reitit huolletaan ilman erillisilmoitusta joka aamu n. klo 10 mennessä.

Kausi 2020-2021

Ke 20.1. klo 18

Tänään päästiin ensimmäistä kertaa isolla höylällä reittien kimppuun ja jäällä oltiin non stop. Haataansaaren (meno) lenkin kunto paranee joka kerralla. Paluubaanaa työstetään myös päivittäin parempaan suuntaan. Muutoin reitit hyvässä/erinomaisessa kunnossa, kuten ti kuvailtu! Vuokraamo auki la-su 10-16, arkisin välineet ravintolasta.

Ti 19.1. KLO 16.30  N. 15 KM AUKI, HAATAANSAAREEN PALUULENKKI AVATTU

Reitit aurataan aina tarpeen tullen aamuisin n. klo 10 mennessä, kuten nytkin. Baanoja työstetään joka päivä, tilanne reitittäin seuraavanlainen:

 • Harjun Portti - Kruunupuisto n. 2,5km (erinomainen)
 • Kaarnalahden lenkki n. 2 km (erinomainen)
 • Valkialampi n. 1,5 km (hyvä, lenkkiä lyhennetty Metsähallituksen tulevien hakkuiden johdosta)
 • Siplahden lenkki n. 3 km (kohtalainen/ok,)
 • Haataansaaren lenkki n. 5 km edestakaisin (eka kilometri huonoa, loppupätkä hyvää)
  • Paluulenkki saatu auki tänään klo 16, vaatii vielä paljon höyläystä, lumen alla odotti huono jää

La 16.1. klo 17

Siplahden ja Haataansaaren lenkkejä höylätty pitkin iltapäivää, kunto parani roimasti. Sunnuntaille baanat kunnossa, reitit aurataan 10 mennessä aamulla. Tervetuloa!

pe 15.1.  klo 17.50   15 km auki, osittain erinomaisessa kunnossa 

Reitit avoinna luisteluun! Vuokraamo auki la-su 10-15, ravintola auki la 9-20 ja su 10-18. Lähtöpaikka Harjun Portin rannasta. Reitit yleiskunnoltaan hyvät, suurinpiirteinen seuraavasti jakautuen:

 • Harjun Portti - Kruunupuisto n. 2,5km (erinomainen)
 • Kaarnalahden lenkki n. 2 km (erinomainen)
 • Valkialampi n. 2 km (hyvä)
 • Siplahden lenkki n. 3 km (kohtalainen/ok, höylätään la ip)
 • Haataansaaren lenkki n. 5 km edestakaisin (alkupätkä huono, höylätään la ip)

Lauantaina avautuu jäälatuja (n. 7 km) ja pyöräily- & kävelyreittejä luistelureittien yhteyteen, niemenkärjestä lähtien. Latuseuranta Harjureitit.net sivustolta, latuja auki nyt n. 16 km.

To 14.1. perjantaina aukeaa 15 km reitteJÄ

Aiempien reittien lisäksi perjantaina aukeaa Siplahden lenkki. Tänään torstaina ei mönkijähuoltoa jäällä, huollettu eilen klo 15, jolloin pääsi esteettä luistelemaan. Perjantaina iltapäivällä jatkuu jäätyöt.

Ke 13.1.  11 km auki, ylläpitoa vähemmän ke&to, JÄÄLADUT AUKEAVAT

Nyt myös Haataansaareen 5 km edestakainen reitti auki! Reittejä ei aurata nyt ke ja to erityisen kylmän kelin takia, jospa ohuet lumimäärät reiteillä estäisi hieman railojen syntyä. Kelkalla tehdyn kierroksen perusteella luistella pystyy kaikkialla (jää erinomaisessa kondiksessa valtaosin 6 km osuudella), ohut kerros lunta siellä täällä.

Vuokraamo auki tulevana viikonloppuna la-su 10-15!

Ti 12.1. hUOLTO KLO 12

Lunta alkoi hetki sitten hieman satamaan, reitit huolletaan tänään kerran: klo 12 maissa. // rata aurattu, reitin kunto on kohentunut viime päivinä merkittävästi! Rata tällä hetkellä hyvä, paikoin erinomainen. Huonoja kohtia vähänlaisesti.

Ma klo 14.50   6 km auki, haataansaareen 5 km väylä avattu

Viime päiväiset 6 km reittiä auki ja radan kunto paranee koko ajan höyläämisen myötä! Nyt puskettu myös väylä Haataansaaren nuotiopaikalle ( 5km edestakaisin), mutta tämän saaminen luistelukuntoon kestää vielä, odotettavasti loppuviikosta luistelukunnossa lähipäivien myrskyjen jälkeen.

Lähipäiville ennustettu kovaa tuulta ja lumisadetta, ilmoitellaan aamuisin radan huoltokäytännöt.

Su klo 11

Kaunis luistelupäivä, reittejä aurattu ja höylätty: Kaarnalahden ja Valkialammen lenkit hyvässä luistelukunnossa! Muilla baanoilla epätasaisempia osuuksia, nekin paranee joka höyläyksen jälkeen. Tervetuloa. :)

La klo 10.45

Eilisen mukaisesti baanat auki, reittejä höylätty koko aamu. Paras jää löytyy niemenkärjestä Kaarnalahteen, muilla reiteillä vaihtelevaa jäänlaatua. Tervetuloa harrastamaan!

PE 8.1. klo 16   LÄHTÖ OMASTA RANNASTA, AUKI 6 KM

Lähtöpaikka Harjun Portin rannasta! Auki on Valkialammen lenkki (n. 2 km), Kaarnalahden lenkki ( alta 2 km) ja reitti Kruunupuiston rantaan (n. 2,5km). Etenkin Kaarnalahden lenkki hyvässä kunnossa. Muutoinkin löytyy paljon hyviä pätkiä, jotkut osuudet kohtalaisessa kunnossa, kuten monesti vaihtelua on. Yleiskunto reitissä hyvä.

Vuokraamo auki la ja su 10-15. Tervetuloa nauttimaan ulkojäistä ja luistelusta turvallisella reitillämme! Avatut reitit on mittailtu töiden edistyessä erityisen tarkasti 50m kaistale kerrallaan ja kaikki avatut reitit aurattu mönkijöillä. Reittien ulkopuolella emme vielä suosittele paljolti liikkumaan. 

to 7.1 muokattu klo 16.30

Valkialammen länsipuoli luisteltavissa, itäpuoli (harjutien puoli) saa vielä jäätyä. Kääntymispaikat merkitty aurauskepeillä. Kaarnalahden lenkki saa myös jäätyä vielä huomiseen - odotamme näiden avautuvan huomenna!

Tällä hetkellä vajaa 2 km hyvää luistelu baanaa auki! Perjantaina avautuu osuudet Kruunupuistoon ja lähtöpaikka siirtyy mitä todennäköisimmin Harjun Portin rantaan. Kaiken mennessä suunnitellusti, perjantaista alkaen n. 6km reittejä auki. Päivitetään aamulla tilanne kun työt alkavat.

Vuokraamo auki la ja su klo 10-15, arkisin välineet ravintolasta!
 

Ke 6.1. KLO 9.05  EI VIELÄ JÄÄSSÄ, TO TAI VIIMEISTÄÄN PE AUKI

Yöllisen lumisateen myötä Kaarnalahden ja Valkialammen reitit eivät vielä ole auki, vesiosuudet harmillisesti vielä jäätymässä. Tuunaansaaren niemenkärjestä alkaen on n. 800m hyväkuntoista luistelubaanaa ja tätä höylätään paraikaa.

Lenkeillä on jäätymässä hyväkuntoisia baanoja, joten nyt vain odotettava hieman: Torstaista ei voi vielä varmaksi sanoa, perjantaina luisteltavissa kaikella todennäköisyydellä! Uusi tsekkaus to-aamuna.

ti 5.1. klo 12    luonnon jäädytystyö käynnissä, HUOMINEN EPÄVARMA

Eipäs avautunutkaan reitit tänään: Sekä Kaarnalahden että Valkialammen reitillä vettä nostanut jäälle runsaasti ja ei vielä jäässä. Vettä nostatettu lisää ja on epävarmaa jäätyykö nämä vielä huomiseksi, tilanteen tietää vasta ke-aamuna.

Niemenkärjestä lähtösuora luisteltavissa Lammaharjulle (500m), pinta paikka paikoin röpelöinen mutta siinä voi jo testata luistimia :)

Ma 4.1. klo 16   kausi käynnistyy huomenna

Reittityöt aloitettiin tänä aamuna. Paksun sohjokerroksen läpi puskettu Tuunaansaaren niemenkärjestä aloittaen Kaarnalahden lenkki (n. 2 km) ja Valkialammen lenkki (n. 2 km) - työt jatkuu aamulla ja nämä reitit aukeaa huomenna klo 10.

Paikkapaikoin oikein tasaistakin jäätä saatiin esiin, mutta pääosin jäätynyttä lumikerrosta reiteillä jään pinnalla. Jäätä höylätään, jahka pakkasten myötä höylä voidaan jäälle viedä. Tästä se lähtee! Työstetään tuttuun tapaan reitit niin hyväksi, kuin vallitsevat luonnon olosuhteet antaa myöten. Aamulla jatketaan. Tiistaina välinevuokraus ja liput ravintolasta, keskiviikkona loppiaisena vuokraamo auki 10-15!

Ma 28.12. klo 14  vieläkin mittaillaan

Hitaasti etenee talvi. Tänään tutkittu reittien paikkeilta jään paksuuksia, on taas kovin vaihtelevat olosuhteet. Priimajäästä osittain jäätyneeseen lumisohjoon parin kymmenen metrin välein. Päivä kerrallaan eteenpäin.

Sääennuste on tälle viikolle niin kimurantti, että muuta ennustetta ei voi antaa kuin että seuraa päiväkirjaa. Hiihdon suhteen tilanne näyttää lupaavalta, vapaalla hiihtotavalla pääsee menemään jo useassa paikassa, tiistaille luvattu reilua lumisadetta! Punkaharjun latutilanne tuttuun tapaan Harjureitit-sivustolta.

22.12. hyvää joulua

Säätilanne ei ole viikossa kehittynyt, edelleen pakkasia odottelemme jäälle menon suhteen. Harmillisesti lumipeite sulanut viime päivinä, mutta talviaktiviteetteja on kyllä tarjolla: Uudet fatbikemme nastarenkailla pyöräilyyn puulajipuistossa ja hiihtäjille Tanhuvaaran ensilumenlatu lyhyen ajomatkan päässä. Palvemme jouluna rajoitetuin aukioloajoin, joten otathan ennakkoon yhteyttä ja varaat välineesi ennakkoon. Hyvää joulua!

Ti 15.12. 

Mittailuja tehty lähes joka päivä jäillä, nelisenkymmentä mittausta yhteensä. Jäiden vahvuuksissa on suuria eroja, joten reittien merkkaamista & ylläpitoa ei voida vielä aloittaa. Luistelukauden aloitus ei periaatteessa tarvitse kuin muutamat päivät reipasta pakkasta, seurataan tilannetta.

To 10.12. klo 12.30 malttia vielä

Valkialammella jäänpaksuusia mittailtu, lupaavasta pakkasesta huolimatta vielä ei riittävästi jäätä asiakasluisteluihin / piipoilla merkityn luisteluväylän tekemiseen. Ei tehdä tarkempaa ennustetta, että milloin saadaan luistelut käyntiin, vaan mennään päivä kerrallaan eteenpäin. Pakkasennustehan on lupaava ja riittävästi jäätä voi muodostua nopeastikin.

Ma 7.12.2020 pakkasta luvassa

Säät kääntyneet pakkaselle ja järvet alkavat pian jäätymään. Harjun suojaisa Valkialampi jäätyy nopeasti ja luistelut voidaan saada käyntiin nopeallakin aikataululla. Kausikortit ostettavissa verkkokaupasta. Seuraa päiväkirjaamme!

Ti 10.11.2020 uuden kauden kynnyksellä

Pian luistellaan taas! Vuokraamoa vaihdetaan kesäkalustosta talvikalustoon ja pakkasia odotellaan. Milloin kausi sitten alkaa? Heti kun pakkaset sen mahdollistaa, katso sivun alaosasta viime vuosien kauden avauspäivät.

aiemmat luistelupäiväkirjat

lUISTELUKAuden kestot

 • 2019-2020: Kausi alkoi 1.1.2020, ratojen ylläpito loppui 21.3.2020
 • 2018-2019: Kausi 12.12.2018, ratojen ylläpito loppui 20.3.2019
 • 2017-2018: Kausi alkoi 12.1.2018, ratojen ylläpito loppui 3.4.2018
 • 2016-2017: Kausi alkoi 19.12, ratojen ylläpito loppui 22.3.
 • 2015-2016: Kausi alkoi 29.12., ratojen ylläpito loppui 29.3.
 • 2012-2013: Kausi alkoi 28.12., ratojen ylläpito loppui 9.4.
toteutus Mainostoimisto AdBar