Varaa majoitus

Retkiluistelupäiväkirja

Retkiluistelu on sääolosuhteille erittäin altis laji, joten radan kunto ja aukiolo vaihtelevat paljon, jopa saman päivän aikana. Reitit pyritään huoltamaan tarvittaessa aamuisin klo 10 mennessä, mutta kuitenkin aina säävarauksella, joten muista seurata päiväkirjaa. Luistelukausi alkaa yleensä vuodenvaihteessa ja kestää yöpakkasista riippuen jopa maaliskuun loppuun saakka.

Pe 24.1. klo 14.40    MAHTAVA OLOSUHDE, 15 km auki

Lunta vihdoin! Reitit aurattu ja nyt myös Valkialampi auki, unelmajää ja aurinko paistaa. Haataansaaren nuotiopaikalle asti ei pääse, mutta muutoin 15 km reittejä avoinna. Lähtö vielä niemenkärjestä, 900m vuokraamolta:

 • Kaarnalahden lenkki 2 km
 • Valkialampi 2 km
 • Haataansaaren lenkki 5 km (nuotiopaikalle asti ei pääsyä)
 • Niemenkärki - Siplahti n. 6 km (edestakaisin)

Vuokraamo auki la-su klo 10-15, välinepalautuksen voi tehdä ravintolan puolelle vuokraamon sulkeuduttua. Ravintola avoinna la klo 9.00 - 19.00, sunnuntaina auki poikkeuksellisesti jo klo 8.00 alkaen. Tervetuloa!

Ke 22.1. klo 12.45  taas luistellaan

Taas mennään huipputasaisella jäällä! Lähtö niemenkärjestä, Valkialammen reitti suljettu, muut reitit auki (13 km). Reitit merkitty tänään uudestaan, kun lämpimän jakson myötä osa reittimerkinnöistä meni suvijakson mukana.

Lähipäivien sääennuste kohtalaisen hyvä, yöpakkanen tai nollan tietämillä kun yöt niin pitäisi pysyä hyvänä, seurataan tilannetta.

MA 20.1. KLO 9.40 RATA VIELÄ SULJETTU

Viimeöinen pieni pakkanen ei vielä riittänyt jäädyttämään radan pintaa ja rannat osittain sulana. Odottelemme edelleen pakkasta; keskiviikkona sääennusteen mukaan pakkasta luvassa.

LA 18.1. KLO 10 RATA SULJETTU toistaiseksi

Reitit käyty aamulla luistelemassa, jään pinta on alkanut pehmenemään vaaleilla osuuksilla. Rata pidetään suljettuna toistaiseksi, odotellaan yöpakkasta ensi viikolla, että päästään taas luistelemaan.

Pe 17.1. klo 15 viikonlopun luistelut

Reitit kierretty läpi päivän aikana, jää (vielä) todella hyvä. Tarkkaa ennustetta ei pysty sanomaan lauantaista tai sunnuntaista, kun yöpakkasta ei ole - oletuksemme on että lauantaina ainakin luistellaan. Käydään la tsekkaamassa tilanne aamulla ja kerrotaan päivitys.

 • Kaarnalahden lenkki 2 km
 • Valkialampi suljettu
 • Haataansaaren lenkki 5 km (nuotiopaikalle asti ei pääsyä)
 • Niemenkärki - Siplahti n. 6 km (edestakaisin)

On todella ihmeellinen jäätilanne: Reitillä mitattu tänään 15 cm jäätä, mutta osa rannoista ohuella jääpeitteellä, esim. Haataansaaren nuotiopaikan kohdalla. Niemenkärjessä lähtöpaikalla on kävelyramppi jäälle. Pysy aurauskepeillä merkityllä reitillä! Välineet viikonloppuna ravintolasta klo 10-15.

TO 16.1. klo 12.30 mahtava luistella!

jäältä tultu tutkimasta, kummallisen hyvät olosuhteet: Vaikka lämpöä piisaa, on vettä jäällä hyvin vähän ja pinta kova luisteluun. Koska yöpakkasia ei ole niin mennään päivä kerrallaan.

Ma 13.1. hyvä jää

Ja taas on loistava mennä! Pinta kokonaan jäässä ja baana kunnossa.

Su 12.1. klo 9.40   märkää on

Eilisen unelmakelit vaihtuneet vesikeliksi. Testilenkki heitetty Kruunupuistoon, jää on kovaa ja hyvää luisteluun, mutta vettä on kauttaaltaan jäällä, paikoin paljonkin.

pe 10.1 klo 15    kaikki reitit auki, huippujää

Viime yön pakkasen jäljiltä jää on unelmakunnossa. Lähtö vielä Tuunaansaaren niemenkärjestä (900m vuokraamosta, selkeä ajo-opaste perille). Lumi suli pois, joten rata merkitty aurauskepeillä. Nyt myös Siplahden lenkki auki, joten 15 km baanoja:

 • Kaarnalahden lenkki 2 km
 • Valkialampi 2 km
 • Haataansaaren lenkki 5 km
 • Niemenkärki - Siplahti n. 6 km (edestakaisin)

Ota vauhti pois alittaessasi Vaahersalon siltaa (on juuri ennen Kruunupuistoa), sillalta tippunutta hiekkaa jäätynyt kiinni jäähän ja pysäyttää luistelijan äkkiä. Muutama varoituskyltti laitettu.

Vuokraamo avoinna lauantaina 11.1. klo 10-15, ravintola auki 9.00 alkaen. Sunnuntaina välinevuokraus ravintolasta käsin 10-15 välisenä aikana.

TO 9.1. KLO 9.30 REITTI KIINNI TÄNÄÄN

Viime yönä ei ollut tarpeeksi pakkasta. Tänään reitti kiinni: annetaan jään pinnalla olevan veden jäätyä tämän päivän ja yön ajan. Huomenna mahdollisesti luistellaan taas! Seuraa päiväkirjaa, tutkimme jään tilanteen viimeistään perjantaina aamulla.

Ke 8.1. klo 11.20 myräkkäpäivä

Kovin on vetistä jäällä - reitti ajettu läpi, jää on kovaa ja luistelukuntoista mutta nostaa vettä jäälle. Annetaan tänään tuulla ja sataa ja tsekkaillaan huomenna tilanne uudestaan. 

Ti 7.1. klo 13.20

Plussan puolelle mentiin, mutta jää edelleen erinomainen! Haataansaaren nuotiopaikalle nostanut hyvin ison railon, opasteet nostettu railon etupuolelle varoituskyltteineen (erottuu kyllä selvästi). Nyt merkittynä myös Haataansaareen paluulenkki!

Ma 6.1. klo 9.20 loppiaisen luistelut

Reitit aurattu, jää eilisenkaltainen, eli aivan loistava.Avoinna siis 12 km merkattua reittiä (Kaarnalahti, Haataansaari, Kruunupuisto ja Valkialampi), lammen lenkki on suojaisampi tuulelta. Lähtö niemenkärjestä 900m vuokraamosta, lähtöpaikalle on selkeä ajo-opastus. Vuokraamo auki 10-15, ravintola 10-18, tervetuloa!

LA 4.1. klo 9.30

Tänään mahtavat olosuhteet jäällä, jää on peilikirkasta! Pakkanen riitti (jään päällä olleen) vesikerroksen jäätymiseen. Tosin suositeltavaa välttää aamupäivän ajan Valkialampea, jää on sielläkin priimaa mutta jää narskuu ainakin parin tunnin ajan vielä, pakastuu kuitenkin koko ajan. Muistutuksena jäällä liikkumiseen aiemmat päivtyksemme, että merkatulla reitillä (punaiset aurauskepit) jää on tutkitusti kantavaa ja huoletta voi luistella. :)

Lähtö niemenkärjestä, avoinna reitti Haataansaareen (5 km edestakaisin), Kruunupuistoon (3 km edestakaisin), Kaarnalahteen (2 km lenkki) sekä Valkialammen parin kilometrin lenkki, joka suositeltavaa vasta myöhemmin päivästä luisteluihin.

Tervetuloa luistelemaan! Vuokraamo auki la, su ja ma klo 10 alkaen.

Pe 3.1. klo 10

Tänään tuulista ennusteessa, jää on ainakin aamulla kova luisteluun vaikka vettä jäällä onkin. Huomiselle ja su hyvä ennuste. On tullut paljon kyselyjä jään paksuuksista: Merkatulla reitillämme jäätä on keskimäärin 12-15 cm, minimissään 10 cm, eli oikein hyvä määrä luisteluihin :) Lähtö on varalähtöpaikaltamme niemenkärjestä, jonne on selkeä ajo-opaste. Vuokraamo auki huomenna lauantaina 10-15!

TO 2.1. muokattu klo 12.15    7+5 km merkittynä rataa, LÄHTÖ NIEMENKÄRJESTÄ

Jäällä lisäreittien merkkailut ja opasteiden asentelutyöt käynnissä, nyt on merkitty myös Kaarnalahden 2 km lenkki ja eilen Kruunupuistoon 3 km (edestakaisin) sekä Valkialammen lenkki n 2 km. Päivän aikana myös Haataansaaren 5 km lenkki merkitään. Lähtö niemenkärjestä jossa myös parkkipaikka, ajo-opasteet on perille. Luistelurata on merkitty punaisilla aurauskepeillä.

Plussalla ollut yö, mutta jää on kovaa ja erittäin hyvä luistella aamun luistelijoiden mukaan. Perjantaille on myräkkäennuste (ja lämmin to-pe yö), sääennuste näyttää kuitenkin hyvältä lauantaille ja sunnuntaille!

Ke 1.1. klo 11.30 Kausi auki

Jää mitä mainioin. Niemenkärjestä merkitty turvallinen reitti Vallkialammelle (matto levitetty ylitykseen) ja Kruunupuistoon, on loistava mennä kauttaaltaan.  Lähipäivinä merkitään lisää luisteluväylää. Tästä se kausi alkoi, tervetuloa luistelemaan!

Ti 31.12. LUPAAVALTA NÄYTTÄÄ!

Eilen käytiin jäitä mittailemassa ja tilanne näyttää sittenkin varsin lupaavalta paksuuden ja jään laadun suhteen. Jos ensi yönä tuuri käy kelin suhteen (no more räntäsade), niin keskiviikkona saattaa olla huikeat luisteluolosuhteet ja aloitellaan radan merkitseminen. Katsotaan mitä ilta ja yö tuo tullessaan ja päivitetään ke-aamuna tilannetta - hyvää uutta vuotta!

SU 29.12. pakkasta pakkasta..

Kovin on leuto alkutalvi ollut. Viime päivien pakkasten myötä jääpeite on vahvistunut, mutta radantekoon ei ihan vielä ole asiaa. Pakkasta vaatii. 

Ma 18.11.2019 uuden kauden kynnyksellä

Pian luistellaan taas! Ensi viikolle ennustaa kylmenevää keliä, toivotaan tasaisen kylmää pakkasta niin päästään luonnonjäille luistelemaan ennen lumien tuloa. 

Tulevan kauden reittisuunnitelmat samat kuin viime kaudella: Vuokraamo aukeaa luistelukauden alettua ja vohvelikahvila lähempänä talvisesonkia.

aiemmat luistelupäiväkirjat

lUISTELUKAuden kestot

 • 2018-2019: Kausi 12.12.2018, ratojen ylläpito loppui 20.3.2019
 • 2017-2018: Kausi alkoi 12.1.2018, ratojen ylläpito loppui 3.4.2018
 • 2016-2017: Kausi alkoi 19.12, ratojen ylläpito loppui 22.3.
 • 2015-2016: Kausi alkoi 29.12., ratojen ylläpito loppui 29.3.
 • 2012-2013: Kausi alkoi 28.12., ratojen ylläpito loppui 9.4.
toteutus Mainostoimisto AdBar